PAKAO RADNICE

Dobila otkaz jer nije pristala da je poslodavac prati 24 sata dnevno

Lifestyle13.05.15, 11:07h

Dobila otkaz jer nije pristala da je poslodavac prati 24 sata dnevno
Ako je stalno praćenje od strane vašeg poslodavca cijena koju morate platiti za pristojno plaćeni posao, biste li pristali na to?

Žena iz Kalifornije po imenu Myrna Arias suočila se s ovom dileom kad je njezina tvrtka Intermex koja se bavi monetarnim transferom navodno prisilila sve zaposlenike da na svojim službenim telefonima koriste iPhone aplikaciju za praćenje. 

 

Aplikacija Xora reklamira se kao menadžerski servis koji povezuje mobilne zaposlenike s njihovim uredskim kolegama, a tvrtka Intermex je koristiti za praćenje kretanja radnika 24 sata dnevno. 

 

Kad je zaposlenica Arias izbrisala aplikaciju iz svog iPhonea, rukovodstvo tvrtke ju je ukorilo te su joj na kraju otkazali ugovor o radu. 

 

Na to je gđa. Arias podnijela tužbu protiv Intermexa zbog nezakonitog otkaza, rekavši da je menadžment tvrtke povrijedio državne propise o radu i prekršio pravo na privatnost zaposlenika. 

 

Sada traži odštetu u iznosu većem od 500.000 dolara. Ta tužba pruža posebno strašan pogled na način na koji je Xora aplikacija korištena unutar tvratke. 

 

"Tužitelj je izrazio da ona nije imala problema s uključenom GPS funkcijom u aplikaciji tijekom radnog vremena, ali ona je prigovorila zbog praćenja njezine lokacije tijekom slobodnog vremena i požalila se njezinom menadžeru Stubitsu da je to zadiranje u njezinu privatnost. Ona je usporedila tu aplikaciju s narukvicom kakva se stavlja zatvorenicima na gležanj te je obavijestila Stubitsa da su njegovi postupci bili nezakoniti. Stubits joj je odgovorio da bi ona trebala tolerirati taj ilegalni upad... " 

 

Kad su menadžeri Intermexa počeli učestalo komentirati i kritizirati kojom brzinom se vozi, kojim prometnim pravcima putuje te stvari poput koliko vremena provodi sa svojim kupcima, Arias se isprva osjetila vrlo povrijeđeno, ali joj je onda prekipjelo. Sasvim razumljivo zašto. 

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook