MINISTRI SVIH NIVOA VLASTI PODRŽALI PROJEKAT

Sarajevo u oktobru dobija novu 'Ledenu dvoranu': Sportski kompleks u Halilovićima

Sport12.05.15, 15:36h

Sarajevo u oktobru dobija novu 'Ledenu dvoranu': Sportski kompleks u Halilovićima
Ukoliko sve bude po planu, već u oktobru će Sarajevo dobiti montažnu dvoranu sa 500 sjedišta, četiri svlačionice i ledenom plohom po međunarodnim standardima, koja će biti na raspolaganju sportistima i građanima

 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović juče je bio organizator sastanka na kojem je prezentirano rješenje za podizanje montažne ledene dvorane u sportskom kompleksu Halilovići, u sarajevskoj općini Novi Grad. Riječ je o lokalitetu kasarne Safet Zajko koja je odlukom vlade FBiH proglašena neperspektivnom vojnom imovinom, te je data općini na upravljanje.

    
Sastanku je predsjedavao ministar Osmanović, a prisustvovali su: zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Miličević, ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat, direktor EYOF 2017 Samir Avdić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, savjetnik ministra Osmanovića za kulturu i sport Ivica Šarić te pomoćnik ministra Suvad Džafić, predsjednik HK Stari Grad Adnan Mrkva, te Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH koji je prisutnima predstavio projekat „Ledena dvorana“.
 

sastanak-ledena-dvorana

 

Jedan od ključnih uvjeta za uspješnu organizaciju EYOF 2017 - Zimskih evropskih olimpijskih igara mladih čiji će domaćini biti Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo, jeste postojanje odgovarajuće infrastrukture za ledene sportove. Montažna ledena dvorana koja bi se trebala postaviti u sportskom kompleksu Halilovići, omogućila bi ne samo adekvatan prostor za odigravanje takmičenja, već i neophodnu infrastrukturu za trenažne procese bh. sportašica i sportaša u sportovima na ledu - klizanju, brzom klizanju i hokeju.


“Sarajevo je olimpijski grad i kao takav zaslužuje da ima uslove i infrastrukturu za sve sportove. Posebno sam zadovoljan jer smo okupili sve nadležne organe u ovom slučaju kako bismo zajedno realizirali ovaj projekat. Novca za sport nema dovoljno, te se stoga nadam da ćemo zajedničkim sredstvima i snagama i u budućnosti nastaviti realizovati ovakve i slične projekte širom Bosne i Hercegovine” – konstatovao je nakon sastanka ministar Osmanović.


„Hokejaški savez BiH u posljednjih je nekoliko godina postigao ogroman napredak na unapređenju ovog sporta, regrutaciji podmlatka, formiranju državne reprezentacije i izlasku na međunarodnu scenu, uprkos činjenici da u državi ne postoji ledena ploha koja bi bila u funkciji dulje od dva zimska mjeseca. Međunarodna hokejaška federacija IIHF prepoznala je naše napore i uputila značajnu donaciju u opremi za buduću ledenu dvoranu. Općina Novi Grad dozvolila je korištenje zemljišta u Halilovićima. Nadalje, članovi hokejaške zajednice su osigurali značajan dio finansijskih sredstava za podizanje ovog objekta. Sada je potrebno još samo malo vjetra u leđa od institucija vlasti na svim nivoima, kako bismo ostvarili cilj koji bi predstavljao potencijal za nekoliko hiljada budućih sportista u sportovima na ledu – brzom i umjetničkom klizanju i hokeju“, izjavio je Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH.

 

senad-zaimovic


Na zajedničkom sastanku, predstvnici svih nivoa vlasti podržali su projekat „Ledena dvorana“ i dali pristanak da se uključe u realizaciju u skladu sa svojim mogućnostima. Ukoliko sve bude po planu, već u oktobru će Sarajevo dobiti montažnu dvoranu sa 500 sjedišta, četiri svlačionice i ledenom plohom po međunarodnim standardima, koja će biti na raspolaganju sportistima i građanima.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook