Adnan Bajrić/ Politička zloupotreba, izolacija i nepoštovanje

Zašto Sarajevo (ne)namjerno zapostavlja Krajinu: Treba lupiti šakom o sto, zanemariti ponos i ne pristajati na mrvice!


09.04.15, 14:32h

 

Bosanska krajina po svom geografskom, historijskom, privrednom i kulturnom opisu predstavlja jedinstveno područje u Bosni i Hercegovini i obuhvata skoro trećinu teritorije. U užem smislu Krajina predstavlja prostor današnjeg Unsko-sanskog kantona, a u najužem smislu misli se na Cazinsku krajinu (Cazin, Bužim i Velika Kladuša) ili Ljutu krajinu, zbog mentaliteta stanovništva.

 

Krajina je kapija kroz koju se najbrže ide u Evropu, a Krajišnici su zbog fizičke blizine Zagreba, Ljubljane, Beča, Minhena... najčešće odlazili u spomenute gradove, školovali se, zapošljavali, donosili novac u Bosnu, održavali familije i tako punili/pune državni budžet, koji je od nas udaljen više stotina kilometara.

 

udaljenost-usk

Udaljenost USK-a o većih gradova EU

 

Za Krajišnike se zna da su bolji domaćni nego gosti, da su svjesni ideala i da za njih žive. Emocije su tako dominantne i izražene, ili vas prihvataju i podržavaju ili se otvoreno bore protiv vas, kod njih ništa nema na pola. Bezuslovno i patriotski vole Sarajevo kao glavni grad i Bosnu kao domovinu i državu, što se politički zloupotrebljava. Pa tako jedino u vrijeme predizbornih kampanja slušaju priče o kapitalnim projektima i ekonomskom razvoju.

 

Brzo nakon izbora obećanja su tiša i rjeđa, komunikacija biva jednostrana na koju političke centrale u Sarajevu ne odgovaraju i donose jednostrane i nepravedne odluke, što se najbolje ogleda u raspodjeli pozicija i budžeta, nakon posljednjih izbora 2014.

 

Tako se prije nekoliko dana od 37 imenovanih ministara i zamjenika na entitetskom i državnom nivou, imenovalo pet ministara iz Tuzle odnosno Tuzlanskog kantona, među njima i premijer FBiH Fadil Novalić (SDA). Iz Sarajeva, odnosno Kantona Sarajevo, sedam ministara, među njima i presjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA). Mostar, odnosno Hercegovačko-neretvanski kanton, dobio je čak osam ministara, među njima dva ministra finansija - Vjekoslav Bevanda za Vijeće ministara BiH i Jelka Miličević za Vladu FBiH.

 

Iz Krajine, ni nakon 20 godina od ministra Irfana Ljubijankića, niko nije imenovan na državnom nivou. A na entitetskom nivou imenovan je Šemsudin Dedić (Ministarstvo poljoprivrede, privrede i šumarstva FBiH), što je političko zapostavljanje i izolacija. Nepoštovanje i omalovažavanje izbornog učešća i rezultata općih izbora 2014.

 

broj-glasova

Prikaz broja glasova i mandata političkih stranaka za Parlament FBiH i Parlamentarnu skupštinu BiH po Izbornim jedinicama BiH (Centralna izborna komisija BiH)

 

U praktičnim demokratskim sistemima nakon povjerenja građana i velikog broja glasova za pojedince, samostalne kandidate ili članove stranke, isti dobiju priliku opravdati povjerenje. Inicirati i vodit nove procese i projekte. Također, praksa zemalja Evropske unije i razvijenijih ekonomija je ta da se na nivou cijele države vodi uravnotežen regionalni razvoj, o čemu je u u prošlom mandatu Predstavničkog doma PSBiH Senad Šepić, zastupnik iz SDA, uputio Inicijativu o ravnomjernom regionalnom razvoju na prostoru cijele BiH. Inicijativa je usvojena, a nakon toga su institucije na svim nivoima imale obavezu da dostave svoja mišljenja i prijedloge za realizaciju. Kako ne bi ostalo na deklarativnoj podršci i daljnjem nesrazmjernom ulaganju u gradove i veće općine u odnosu na manje, čeka se da inicijativa bude na dnevnom redu, kako bi je parlamentarci usvojili.

 

Naravno, moglo bi se govoriti i o nedostatku jednoglasne političke strategije i lidera Krajišnika, institucija i uglednih pojedinaca iz nauke, biznisa i drugih oblasti, u kontekstu nastupa prema centralama političkih stranaka u Sarajevu, koje dobijaju značajan ili presudan broj glasova u Krajini, ali o tome drugi put.

 

Možda bi Krajišnici u političkom smislu trebali svoj ponos i inat zanemariti i tražiti ono što zaslužuju. A ne strpljivo i pod izgovorom „Sarajeva“, većeg nacionalnog i državnog interesa čekati nagradu i pristajati na mrvice u vidu imenovanja u nekim trivijalnim komisijama i tijelima. Krajini i drugim zapostavljenim krajinama ne trebaju mrvice, nego zaslužene pozicije i prilike, jer su te iste nacionalne i državne interese predsjednici (šefovi) stranaka povjerili po referencama zvanim ista stranačka frakcija, poslušna rodbina i podobni prijatelji. Onima koji su „bez očiju i ušiju“, koji saginju glavu, povijaju kičmu. Pretpostavljenima se bacaju pod noge i time dokazuju stranačku lojalnost, za koju bivaju dobro nagrađeni i unaprijeđeni.

 

Nažalost, očigledno je da još u političkim strankama ne postoji strategija, a epitet lidera se nema kome dodijeliti. Posljednjih desetljeća funkcioneri opstaju na politici sukoba i podijela, unutar svojih stranaka, svog glasačkog tijela među općinama, kantonima i entitetima.

 

Po ko zna koji put, opet su kažnjeni oni koji su dobili izborno povjerenje, jer nisu kupljeni i ucijenjeni, niti podobni, već su bili slobodni i sposobni menadžeri za izvršnu vlast. Moguće je da su pokazali i ambicije unutar stranačkih izbora i hijerarhije, time su dali „autogol“, pa su pretpostavljeni bili primorani da ih eliminišu iz igre, jer ko zna koliko bi glasova dobili, koga i koliko bi iznenadili.

 

Vrijeme je da legalni i legitimni predstavnici Krajine, oni delegirani, lupe „šakom o sto“, u centralama stranaka, jer nisu stranke zadužile Krajinu, već je Krajina zadužila njih. Da podsjete i pitaju prethodne i aktuelne članove Predsjedništva čime su se to odužili Krajini na izboru i reizborima (Silajdžić, Komšić i Izetbegović)?! Vrijeme je da pokažu ko ne/namjerno zapostavlja Krajinu, jer ona je u vrhu, a ne na kraju!


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook