Foto/ U SARTR-u premijerno izvedena predstava 'Brašno u venama'

Dvadeset godina dugo putovanje trauma

Kultura09.04.15, 14:05h

Dvadeset godina dugo putovanje trauma
U Sarajevskom ratnom teatru upriličena je praizvedba teksta Igora Štiksa 'Brašno u venama' u režiji Borisa Liješevića. Premijera predstave nastale u produkciji SARTR-a i festivala MESS-a izvedena je u okviru programa Modul memorije. U predstavi igraju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a autor muzike je Duško Šegvić.

 

 

Foto: Velija Hasanbegović

 

 

Rat, znamo već, ne uništava samo ljudske živote, on često bespovratno mijenja život preživjelih. Nerijetko od života ostane samo privid ili tek pokušaj da se na konturama prošlosti sagradi kakva-takva sadašnjost i budućenost. Dubok talog prešućenog jednom će morati izaći na površinu, a svaka istina, ma koliko se prolongiralo njeno obznanjivanje teško je probavljiva.Takvo iskustvo desilo se jednoj porodici nakon dvadeset godina koliko je prošlo od posljednjeg susreta. Iako okolnosti u njihovom slučaju djeluju prekomplikovano, ako se bolje ili iskrenije zagledamo, pronaći ćemo barem dio sebe. Malo je onih koji ne nose dio krivice zbog toga što su preživjeli. I o tome, između ostalog piše Igor Štiks u Brašnu u venama.

 

 

vh-brasno-u-venama-2

 

 

Beogradski reditelj Boris Liješčević okupio je vrhunsku bh. glumačku postavu iz tri generacije. Neke od njih nakon više od decenije možemo vidjeti zajedno na sceni. Što je velika šteta. Takve praznike igre trebalo bi češće upriličiti. O tome je govorio i Admir Glamočak, besprijekoran u ulozi Igora koji je u ratu izgubio jednog brata, dok je drugi Vladimir (Izudin Bajrović) život nastavio sa bivšom Igorovom ljubavi Helenom (Selma Alispahić). Teško bi bilo reći ko je bolji u ovom glumačkom i scenskom emotivnom trouglu bolji. Teško je ne zapitati se ima li uloge koju Selma Alispahić ne bi maestralno odigrala.

 

 

vh-brasno-u-venama-1

 

 

Brašno u venama govori o neophodnosti suočavanja sa istinom na svim razinama te o nužnosti otvorenog progovaranja i preispitivanja kako bi se moglo krenuti dalje.
Reprizna izvođenja predstave planirana su za večeras i sutra u 20.00 u SARTR-u.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/k.lj.) 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook