Foto/ U Collegiumu Artisticumu otvorena tradicionalna Šestoaprilska izložba

I ove godine likovnjaci bez grand prix-a, nagrađeni Džeba, Šehić, Šobot...

Kultura07.04.15, 20:29h

I ove godine likovnjaci bez grand prix-a, nagrađeni Džeba, Šehić, Šobot...
U galeriji Collegium Artisticum otvorena je tradicionalna selektivna izložba tri strukovna udruženja. Depo Portal objavljuje dobitnike i dobitnice nagrada.

 

''Sasvim je očigledno da nam postavka u galeriji Collegium Artisticum mnogo govori o trenutnoj situaciji na planu umjetnosti, dizajna, urbanizma i arhitekture, što je za užu i širu javnost neizostavno važan pokazatelj kredibiliteta i kreativnosti autora, a istovremeno i o prvorazrednom značaju organizovanja izložbe ovakvog karaktera'', zapisala je u katalogu koji prati izložbu historičarka umjetnosti Ema Mazrak

 

2-z-jankovic-i-h-muhasilvo-ksc-skenderija-1969

 

''Ovoga 6. aprila poklopilo se nekoliko značajnih jubileja: 70 godina od oslobođenja grada Sarajeva nakon Drugog svjetskog rata, 40 godina od otvaranja novog Umjetničkog pavilljona – galerije Collegium artisticum  te 40 godina od održavanja prve izložbe pod istim nazivom. Jubileji su svakako prilika za evociranje sjećanja, sumiranje rezultata i sagledavanja pređenog puta; također, oni su jedinstvena i svečana prilika da se oda počast i istinsko priznanje svima onima koji su svojim angažmanom i djelovanjem doprinijeli kako organizaciji ove tradicionalne kolektivne izložbe tako i kontinuiranoj bogatoj, dinamičnoj aktivnosti galerije tokom četiri decenije. A tokom četiri decenije u galeriji “Collegium artisticum“ održano je preko hiljadu izložbi i kulturnih događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera i značaja, u njoj su izlagali svi relevantni umjetnici i umjetnice Bosne i Hercegovine'' podsjetila je kustosica Sanela Nuhanović.

 

NAGRADE: 

 

Žiri ispred Asocijacija arhitekata u sastavu- Zvjezdan Turkić predsjednik i članovi Sakib Oković, Adnan PašićNermina Zagora dodijelili su : 

NAGRADU ZA IDEJU 2014: Jasmin Sirčo, Zejd Kobilica, Evelin Jamaković, Berina Šahinović, Ilma Smailbegović, Nejra Sirčo

 

''Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje kompleksa kampusa Univerziteta u Tuzli'', konkurski rad, 2014

 

NAGRADU ZA REALIZACIJU: Kemal Hasibović

''Stambeno-poslovni kompleks S2'', Sarajevo, realizacija, 2014 

 

GRAND PRIX: Adnan Harambašić, Kenan Brčkalija


Hotel ''Opal'', Sarajevo, realizacija, 2014

 

adnan-harambasicahaknap-opalm

 

Nagrada za realizirani enterijer nije dodijeljena zbog nepostojanja realiziranog enterijera koji bi se u odnosu na mali broj prijavljenih radova svojim kvalitetom isticao na način dovoljan da bude posebno nagrađen, saopštili su iz Asocijacije arhitekata BiH.

 

Žiri u sastavu-Dubravka Pozderac-Lejlić, predsjednica i članovi Dževdet Nikočević Avdo Žiga odlučivali su o najboljim radovima Udruženja likovnih umjetnika BiH.

 

Nagrada za novi medij: 
Lejla Petrović, Istjerivanje vraga-šejtana iz Eve-Have, instalacija

Nagrada za grafiku:
Taida Jašarević, Dio iz triptiha ZAPIS O ČOVJEKU, kombinovana tehnika

Nagrada za skulpturu:
Darko Šobot, RECYCLE, drvo, metal, uništeno oružje

Nagrada za slikarstvo:
Ismir Halilović HORSKI DEČAK -(PODNE NA RUBU BALKANSKE ISTORIJE), ulje na platnu

Nagrada za crtežkao i Grand prix nisu dodijeljeni.

 

Žiri za dodjelu nagrada u kategoriji grafike izdvojio je jedan rad iz triptiha „Zapis o čovjeku“ Taide Jašarević, zbog uspjele integracije u snazi  grafičkog izraza i rafiniranog  vizuelnog savremenog promišljanja. 

 

Ismir Halilović dobio je nagradu u kategoriji slikarstva za rad „Horski dečak – (podne na rubu balkanske historije). Rad se po ocjeni žirija izdvaja cjelovitošću i osobenošću slikarskog rukopisa.

 

Instalacija Lejle Petrović pod nazivom „Istjerivanje vraga-šejtana iz Eve-Have“ prepoznata je od strane žirija kao konceptualno uspješna i provokativna umjetnička realizacija usmjerena osvještavanju  društvene pozicije i uloge žene.

 

U kategoriji skulpture nagradu je odnio rad „Recycle“ Darka Šobota, zbog višeslojnog simboličkog sadržaja u kojem se sublimira iskustvo neposrednih historijskih događaja.
Žiri je ocijenio da se ove godine niti jedan rad u kategoriji crteža dovoljno ne izdvaja da bi se dodijelila nagrada.

 

sanja-dzeba1

 

''Uprkos svekolikoj najezdi društvene letargije i poluprosječnosti u svim sferama društva, gdje su kultura i umjetnost u BiH već duže vrijeme nedonoščad političkih elita, ne možemo biti nezadovoljni ovogodišnjom selekcijom radova sa područja primjenjenih umjetnosti. Za razliku od 39 uvrštenih učesnika sa 56 uradaka prošle, ove godine imamo 47 predstavljenih umjetnika sa 87 radova. Procijeniti, prije svega konceptualno-kreativni back-ground, složenost i težinu zadatka pojedinačnih radova, te njihove izvedbene finalizacije, nije ni ovoga puta bio ni malo lak zadatak; ponavljanja koncepata i ideja nekih već prethodnih godina nagrađenih autora, kao i niz dobrih (diplomskih ili master) radova urađenih pod patronatom metora su izostali sa spiska nagrađenih, što ne umanjuje njihovu vrijednost.


I po onoj latinskoj „Si duo faciunt idem, non idem est“, izdvojio sam ipak ono što je po meni najkreativnije, najoriginalnije, najinovativnije i najsvrsishodnije sa stanovišta dizajnerske struke. Opravdanje za možda previše nagrada je svakako žanrovska raznovrsnost i različit parametarski okvir vrednovanja'', rekao je prof. dr. Besim Spahić koji je odlučivao o najboljim radovima Udruženja likvnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

 

ULUPUBiH nagrade:

 

Grand prix:

Sanja Džeba: Reciklažne tašne od ostataka biciklističkih guma sa ventilima

Nagrada za Total brending dizajn:

Amna Mahić-Bajrović za tri multikompleksna vizualno-ambijentalna identiteta dva hotela i jednog restorana (Hotel Opal Home Sarajevo i Hotel Castellastva Montenegro, te Klopa restoran Sarajevo).

Nagrada za Set dizajn lutkarske predstave:

Danijela Madacky-Letić, pored i druge dvije izuzetne postavke lutaka, za dizajn lutaka u lutkarskoj predstavi „Od kamena priča“

Nagrada za koncept izložbe:

Ognjenka Finci i Nataša Perković za monografiju i koautorsku postavku izložbe „Unikatno oblikovanje 2014“ 

 Nagrada za Plakat:

Dalila Karić-Hadžiahmetović za plakat „Help Flooded Balkan“

Nagrada za promotivni dizajn

Saša Vidaković za identifikacijsku vizuru svoje firme SVI DESIGN London,

Nagrada za Modni dizajn:

Ata Omerbašić za originalne i multifunkcionalne haljine „Upside down“

Nagrada za Keramiku:

Halida Emrić za kolekciju  99 keramičkih zdjelica „Japodes“

Nagrada za kreaciju igračaka

Nevenka Nikolić za kolekciju setova interaktivnih igračaka „For Me“

Nagrada za fotografiju

Erol Čolaković za fotografiju „Oslobađanje - čekanja“

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook