Uz bogat kulturno-umjetnički program

Dodjelom nagrada i priznanja u Vijećnici svečano obilježen Dan grada Sarajeva

Kultura06.04.15, 21:11h

Dodjelom nagrada i priznanja u Vijećnici svečano obilježen Dan grada Sarajeva
Dan grada Sarajeva - 6. april obilježen je večeras svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanom u Vijećnici, dodjelom priznanja i nagrada u 2015. godini te bogatim kulturno-umjetničkim programom

 



Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Suljo Agić koji je čestitao građanima Dan Sarajeva.



Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da se Dan grada obilježava na godišnjicu oslobađanja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali da je 6. april značajan i zbog bombardovanja Sarajeva 1941. godine po HItlerovom naređenju zbog raskidanja protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu te zbog početka opsade 1992. godine.



Naglasio je da je danas prilika da se građani prisjete patriota i antifašista koji su oslobodili ovaj grad i koji su Sarajevo svrstali u svijet antifašističke snage.



Nažalost, kazao je Komšić, 6. aprila 1992. godine Sarajevu je nametnuta blokada koja je trajala više od 1.400 dana kada je više od 11.500 građana izgubilo svoje živote, od toga 1.600 djece.



- Tada su se Sarajlije, same i zaboravljene od svih, samoorganizirale i stale u odbranu najvećih ljudskih vrijednosti - naglasio je.



Također je dodao da je Sarajevo zbog dva antifašistička rata postalo moralna predstojnica svijeta, ali da fašizam nikada nije poražen te da se protiv njega treba boriti i danas.



- Sarajevo je dostojanstven grad koji uspravno stoji pred neprijateljem - kazao je Komšić u svom obraćanju.



Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Miroslav Živanović pojasnio je da se nagrade dodjeljuju za značajan doprinos razvoju i promociji Sarajeva.



Ovogodišnja individualna Šestoaprilska nagrada pripala je jednom od najboljih bh. slikara Safetu Zecu koji je kroz svoj umjetnički izričaj ostavio neizbrisiv trag u bh. i evropskoj savremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora BiH.



- Lijepo je danas biti u Vijećnici, znajući šta se dešavalo u njoj i primiti nagradu od mog rodnog grada - kazao je Zec, dodajući da je skoro svakodnevno prolazio pored Vijećnice jer je živio nedaleko od nje.



- Na trotoaru uz samu Vijećnicu dok sam još bio dječak, utemeljivala se i stvarala moja misao da jednog dan postanem nešto bolje, veće i značajnije čemu će se mnogi diviti - istakao je Zec.



Kolektivna Šestoaprilska nagrada pripala je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, a grupna fotografu Jimu Marshallu i promotoru sarajevskog turizma Timothyu Clancyju.



Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, čiji su članovi slali u svijet poruke mira, pogubnosti rata i strašne boli nakon ubistva razigranog djeteta.

 


Sarajevski fotograf koji je rođen u Škotskoj, promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Jimm Marshall te Timothy Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije.



Za Počasne građane Sarajeva proglašeni su uposlenik Gradske uprave Barselone i promotor fondacije "District 11 - city to city" Manel Vila te novinarka i književnica Florence Hartmann.

 


Plakete grada Sarajeva dodijeljene su Udruženju Sarajevo taxi i posthumno Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.



Obilježavanju Dana Grada Sarajeva prisustvovali su predstavnici institucija BiH, boračkih organizacija, dosadašnji dobitnici nagrada te delegacije Ljubljane, Zagreba, Pule, Dubrovnika, Novog Pazara, Podgorice, te gradova Bad Ischl (Austrija) i Gödöllő (Mađarska).



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook