Foto/'Bila je tako lijepa' dokumentarni film dana na Cinema TV u 20.10

Pogledajte kako je izgledala Banja Luka nakon razornog zemljotresa u dokumentarcu Suada Mrkonjića

Mediji06.04.15, 09:47h

Pogledajte kako je izgledala Banja Luka nakon razornog zemljotresa u dokumentarcu Suada Mrkonjića
Još jedan sjajan kratki dokumentarni film Suada Mrkonjića donosi Cinema TV u svom programu koji realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo u okviru ciklusa 'Zlatne godine bh. filma'. Ovo je ujedno i jedan od najboljih primjera kako su se paralelno razvijale Bosna i Hercegovina i njena kinematografija, u ovom slučaju obnova Banja Luke nakon razornog zemljotresa 1969. godine. Danas znamo da su se nakon svh zemljotresa na prostoru bivše Jugoslavije zahvaljujući solidarnosti gradovi mnogo brže obnavljali već što će se to iakad desiti na njenom tlu nakon raspada zemlje.

 

 

Kao što i naslov kaže 'Bila je tako lijepa' govori o ljepoti Banja Luke i o onom, izgleda neminovnom, imati pa nemati, koje podrazumijeva promjenu preko noći zbog koje je cijeli jedan život premješten u vagone vozova i kamp kućice.

 

 

kamp-kucice

 

 

 

Film nastao po scenariju i u režiji Suada Mrkonjića prati ritam razorenog grada u prednovogodišnjoj noći koja bi i simboično i doslovno trebala označiti novi početak. I dok se ostatak svijeta veselio u Banja Luku je stigao proglas da se igranje novogodišnjeg kola zabranjuje a brojni dočeci su otkazani.

 

 

beba-vagon

 

 

 

Zemljotres je devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi su bili teže i lakše ozlijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stambenih objekata. Velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima javne uprave. Privreda je pretrpjela značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom. Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su tek započetu, školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija.

 

 

banja-luka-autobus-20150406030332910

 

 

 

Suad Mrkonjić-Mrki rođen je 4. juna 1927. godine u Visokom. Prvi dokumentarni film ''Nafta i ljudi'' snimio je 1960. godine, a do svog posljednjeg filma ''Zapis u kamenu'' 1982. godine režirao je oko 30 kratkometražnih i dokumentarnih filmova.
 
 
Za svoj stvaralački rad dobio je mnoga domaća i inostrana priznanja. Za film ''Svatovi'' dodijeljena mu je specijalna diploma na međunarodnom festivalu u Italiji i diploma na smotri balkanskog etnografskog filma u Nišu. Srebrnog goluba je dobio za režiju filma ''Djeca pakla''. Njegov najuspješniji film bio je ‘'Fasade’' za koji je dobio priznanje na festivalu dokumentarnog filma u Oberhausenu i koji je imala priliku vidjeti publika CTV-a.
 

 

 

Ne propustite još jedno ostvarenje izuzetnog autora večeras u 20.10 na Cinema TV.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook