Foto/Uskoro premijera dokumentarnog filma 'NEMA ALI!' Faruka Sokolovića

Film o neophodnosti društvenog angažmana i odgovornosti mladih koji žele ostati u BiH

Kultura06.04.15, 00:13h

Film o neophodnosti društvenog angažmana i odgovornosti mladih koji žele ostati u BiH
Teme koje iniciraju učesnici filma 'NEMA ALI!', sem važnosti pronalaska posmrtnih ostataka stradalih u minulom ratu, su i potreba za obrazovanjem društva, moralom i aktivnim odnosom mladih prema životu. Kako prevazići strah da javni angažman ne bude sankcionisan, kako se pomiriti s tim da gubite 'prijatelje' jer se vaši stavovi ne slažu sa stavom većine ili sa letargijom i ćutanjem vaše generacije? Kako svoju ljubav prema zemlji i gradu u kojem živite, odluku da ostanete, učiniti konstruktivnom?

 

 

 

Dokumentarni film "NEMA ALI!" reditelja Faruka Sokolovića je priča o novoj generaciji mladih ljudi, intelektualaca, koji imaju aktivan odnos prema životu, bore se za slobodu i demokratizaciju društva. Haris Jusufović je nastavnik istorije, supruga Selma inžinjer elektrotehnike, imaju prelijep mali stan i za mjesec dana trebaju dobiti bebu.

 

 

Oboje su kao djeca preživjeli rat i zalažu se za bolje i demokratičnije društvo u kom žele ostati i u njega donijeti novi život. 

 

 

Haris je na portalu Buka napisao kolumnu pod naslovom ''Hoću istinu, šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu?''

 

 

 

1-2-nema-ali

 

 

Dokumentarni film ''NEMA ALI!'' otvara pitanje zašto mladi ljudi iz jednog života koji ima jako kvalitetne osnove "problematiziraju" pitanja koja mogu "uznemiriti" i možda narušiti komoditet koji su realizirali na početku porodičnog života?

 

 

Djelimično odgovor na ovo pitanje daju prijatelji, Saša iz Istočnog Sarajeva, inžinjer kojeg je Haris upoznao preko društvenih mreža, Melisa, istoričarka i arheologinja, Aleksandar Trifunović, urednik Buke, Boris Maksimović pisac i prevodilac iz Banja Luke. U filmu se pojavljuje i Slobodanka Macanović čija je lična drama u priči o Kazanima inspirisala Harisa za tekst koji je pobudio veliku pažnju javnosti.

 

 

Njihove teme za čiju afirmaciju se zalažu nisu samo Kazani, to je i poziv, apel svim živim svjedocima ubijanja u ratu na cijeloj teritoriji BiH da otkriju lokacije grobnica da pomognu porodicama koje već 20 godina lutaju u potrazi za posmrtnim ostacima svojih najbližih, u želji da ta priča bude završena u ovoj generaciji, da djeca koja će se tek roditi u amanet  ne dobivaju potragu za masovnim grobnicama...

 

 

Film će premijerno biti prikazan 7. aprila u 15 sati u multiplexu Cinema City. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook