Video/Jubilarno izdanje festivala u Los Angelesu posvećenog filmu iz Jugoistočne Evrope

Sjevernoamerička premijera bh. filma 'Reket' na SEEfestu

Kultura05.04.15, 13:51h

Sjevernoamerička premijera bh. filma 'Reket' na SEEfestu
Od 30. aprila do 7. maja u Los Angelesu će se po deseti put održati SEEfest, iza kog stoji Sarajka Vera Mijojlić. Sem festivala, neprofitna organizacija u okviru koje je osnovan tokom čitave godine kreira obrazovne i revijalne filmske programe kojima je namjera upoznati američku publiku s kulturnim stvaralaštvom zemalja Jugoistočne Evrope. Podršku festivalu pruža i Američka filmska akademija (AMPAS), koja dodjeljuje Oscare.

 

 

Nakon gala ceremonije otvaranja 10. SEEfest-a, prvi prikazani film će biti 'Japanski pas' kog je režirao rumunski autor Tudor Cristian Jurgiu. Film prati susret nakon 20 godina jednog staraca, udovca, koji je izgubio ženu u nedavnim poplavama u malom rumunskom selu, i njegovog sina, koji živi u Japanu.

Njihova očekivanja od susreta su velika. Nastoje da prebrode razlike koje su sad itekako vidljive između njih. A, kada sin i njegova porodica moraju da otputuju natrag, ostavljaju japanskog robota-psa, kao suvenir i podsećanje na posjetu koja će zauijvek promeniti starčev život... 

 

 

japanese-dog

 

 

Sjevernoamaričku premijeru na SEEfestu imaće i bh. film 'Reket' Admira Buljugića sa sjajnim Adnanom Haskovićem koji već godinama osvaja međunarodnu filmsku scenu. 'Reket' je priča o Pašiću, koji već tri godine radi u inostranstvu kao fotograf, a koji dolazi u Sarajevo, u posjetu ocu Mufidu. Saznaje da lokalni kriminalac Bakir zahtijeva od Mufida, vlasnika uspješnog preduzeća za proizvodnju organske hrane, da mu plaća mjesečni reket, što Mufid kategorično odbija...

 

 

 

 

Publika u Los Angelesu imaće priliku između ostalog pogledati treći film Marka Naberšnika, austrijsko-slovensku koprodukcija o strahotama Prvog svjetskog rata pod nazivom 'Šume su još zelene'. Njegov novi film, ambiciozna i produkcijski zahtjevna drama o kalvariji Prvog svjetskog rata, snimljena je na autentičnim lokacijama, visoko u Julijskim Alpama, na nekadašnjoj (jugo)slovensko-talijanskoj granici. 

 

 

 

 

Na SEEfestu prikazuju se dugometražni, dokumentarni i kratki igrani filmovi a priznanja se dodjeljuju za najbolje ostvarenje u svim kategorijama, režiju i najbolji debitantski film. Barry Sabath, Christina Beck i Guido Santi samo su dio brojnog žirija koji će odlučivati o najboljim.Pred jubilarno festivalsko izdanje stiglo je i priznanje gradonačelnika Los Angelesa na svemu što organizacioni tim čini na promociji filmske umjetnosti koja dolazi sa 'našeg' dijela svijeta.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook