VIDEO/ Put ka značajnim otkrićima

Google mape za ljudsko tijelo: Zumirajte slike do nivoa ćelija

Tehno04.04.15, 15:13h

Google mape za ljudsko tijelo: Zumirajte slike do nivoa ćelija
Istraživači su otkrili jedan novi sistem pomoću koga mogu da se naprave „Googleove mape ljudskog tela“ koje se mogu zumirati

 

 

Stručnjaci naglašavaju da bi korišćenje tehnologije pomoću koje se može zumirati ljudsko tijelo do nivoa pojedinačnih ćelija moglo da predstavlja prekretnicu u medicini.

 

Istraživači koriste sliku zgloba koljena kako bi procijenili stanje pacijenata i osmislili nove terapije.

 

Na Univerzitetu u Novom Južnom Walesu biomedicinska inženjerka Melissa Tate koristi poluprovodničku tehnologiju da uveliča organe ljudskog tijela do nivoa ćelije.

 

Ovaj projekat, čiji je primarni cilj upotreba poluprovodničke tehnologije za analizu osteoporoze i artroze, predvodi profesorka Melissa Tate.

 

Koristeći Googleove algoritme, Melissa Tate, inženjerka i stručnjakinja za citologiju i regenerativnu medicinu, uspijeva da uveliča sliku zgloba do nivoa ćelije isto kao što to svi možemo učiniti sa Googleovim mapama. Na taj način za svega nekoliko nedjelja odrađuje analize za koje je nekada bilo potrebno 25 godina.  

 

Njen tim koristi i najnoviji mikrotom i najnoviju magnetnu rezonantnu tomografiju. Zahvaljujući tome izučavaju odnose koji postoje između krvi, kostiju, limfnog sistema i mišića.

 

Melissa Tate ističe da su prvi put u mogućnosti da stignu do nivoa jedne ćelije i da sagledaju kako se ona hrani i kako je sve povezano. Ova profesorka je prva koja ovaj sistem primjenjuje na ljudima.

 

Slična istraživanja se sprovode i na Harvardu i na Univerzitetu u Heidelbergu u Nemačkoj. Stručnjaci na ovim univerzitetima prave mape nervnih puteva koji postoje u mozgu miša.

 

Melissa Tate je već izučavala vezu između prenosa molekula kroz krv, mišiće i kosti i artroze na morskim prasićima. Isto kao i kod ljudi, artroza se kod morskih prasića razvija kako stare. Smatra se da je to stanje posljedica poremećaja u ćelijskoj komunikaciji.

 

Ovaj sistem bi mogao da nam podari nove tretmane koji bi mogli da se koriste u liječenju ove bolesti, uključujući i fizičku terapiju, kao i preventivne vježbe, naglašava Melissa Tate.

 

Melissa Tate je povezala Cajsovu tehnologiju i mogućnost koju nam pružaju Googleove mape, da sliku uveličamo sa pregleda Zemlje do pregleda pojedinačnih ulica.

 

Otvara se put ka značajnim otkrićima. Ona sada mogu biti nezamisliva, ali će utrti put ka boljem ljudskom zdravlju i boljem kvalitetu života kako starimo.

 

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook