Video/ Muzičko-antropološki 'turboplov'

10 paklenih turbo-folk priča: Tako se pali vrela krv na brdovitom Balkanu!

Nedjeljni magazin03.04.15, 20:21h

10 paklenih turbo-folk priča: Tako se pali vrela krv na brdovitom Balkanu!
Ko još nije čuo za turbo-folk?! Ko se to usudio ne biti upućen u vladavinu tog mega-popularnog žanra kojim se 'drogira' ogroman dio mase što nastanjuje naša balkanska bespuća?! DEPO Portal vodi vas kroz mali muzičko-antropološki turboplov...

 

Priredila: Maja RUČEVIĆ

 

Za slučaj da vam još uvijek (punih tridesetak godina od kad je počeo harati regijom) nije jasno šta je tačno suština pojma 'turbo-folk', najbolje je da vam to približi Rambo Amadeus, ultimativni kovač spomenutog termina:

 

"Folk je narod. Turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora s unutrašnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk muzika. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sistem ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime."

 

A ako vam još uvijek nije jasno, krenimo slikom i zvukom na tu 'egzotičnu' putešestviju!

 

PRIČA 1: Kod kuće je najljepše, složit će se dobar dio stanovnika naše brdovite regije. Tako će vam briljantan primjer balkanske 'skromnosti' i privrženosti ognjištu, možda najbolje pružiti jedna od ikona srpske folk scene - razigrana Stoja.

 

Njoj je, čut ćete i sami, za sreću potrebno jako malo, tačnije:

 

"Mala kuća, mali prag
ti k'o život meni drag
i u džepu stoja, dve
to za sreću dosta je..."

 

 

PRIČA 2: Veliki bijeli svijet za našeg je čovjeka često prevelik zalogaj, zato Stoju ne privlači Evropa... Ali su zlo i stres metropole snašli i sirotog Ekrema Jevrića. I to u 'Velikoj jabuci'. Jer, kako se i sam tuži u 'hitu' svih otuđenih i tužnih gastarbajtera koje je snašla teška sudba van rodne grude, težak je život u New Yorku gradu, jer svodi se na kuća poso, poso kuća...

 

 

Toliko mu sve to teško pada da ubog više ništa ne zna, a đe da znaaaaa?!

 

PRIČA 3: Možda bi, u nekom idealnom svijetu, on sreću pronašao upravo sa Stojom, u maloj kući, s malo para, na dobrom starom Balkanu. Možda bi se zavoljeli, srodili duše u kakvom rustikalnom kućerku nadomak dobre stare krčme, u koju bi povremeno zašli da odmore od svakodnevice. Vrhunac njihove ljubavi okrunio bi tada i brak!

 

Budući da je Ekrem Rom, a i muškarac je (a balkanski je dunjaluk navikao da svijet kroji mužjak koji se u sociološkom smislu naziva patrijarhom), on bi tada stvar preuzeo u svoje ruke i organizovao sve, i to tako da bi se o tim svatovima nadaleko čulo, možda najbolje iz grla hairli Fazlije!

 

 

A stihovi "dajte vina za sto dana, da zapamtim po Balkana; nek se čuje, nek se zna, kad je svadba ciganska" odzvanjali bi dugo, dugo u noć...sve dok ne pukne lijena i mamurna zora nad Balkanskim poluotokom...

 

PRIČA 4: I tako, u duhu šale, nastavljamo sa neosporivim činjenicama: Svaki balkanski insan 'sapiens' sigurno se u nekom momentu života vraćao kući iz zadimljene birtije, gdje je oči pario na ljepoticama koje nisu njegova žena. Jednu od najgorih stvari koja mu se mogla desiti po povratku kući, najbolje će vam približiti Kemal Malovčić:

 

 

"Kad me kući prati zvijezda Danica
rodjena mi kuća dodje kao granica
a na vratima namršteni lik
trag od tuđih zena
traži kao carinik..."

 

PRIČA 5: Kad je već uzrokovao belaj na graničnom prelazu života i smrti u koji mu se pretvorio porodični dom, nesretnik je svjestan da problemima tu nije kraj. Pošto je sinoć u kafani zadnjim parama zakitio kafansku pjevačicu koja mu je, kako bi to inventivno rekao još jedan 'kralj narodne muzike' Sejo Kalač, 'dušu uzela', obdarena mu je muzičarka odlučila uzvratiti naklonost. A pošto žive u mahali, nestašni se Balkanac sada stvarno ima čega bojati.

 

Jer...ne d'o bog da je sutra ignoriše, ona će se itekako osvetiti, kako to samo ona zna, inteligentno i nadasve lukavo... Baš kako je to ilustrirala Goga Sekulić u jednom od svojih ultimativnih kafanskih hitova:

 

 

"S kim si sinoć bio, da li ona zna
ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja
znaće ona, znaće ona, reći ćeš joj ti
kad joj komad crne čipke oči otvori..."

 

PRIČA 6: I eto. Dok sirota supruga, prosvijetljena misterioznim koncem čipke koji je pronašla na njegovim pantalama (a to nije njen konac kojime mu je krpila šlic) očajava i plače, pjevačica je sretna i zadovolj(e)na. Njoj je, takvoj nezasitnoj i strastvenoj, krv uzburkao niko drugi nego Balkanac, sigurno nije neki Španac.

 

A šta to naša žena iz naroda najviše voli, otkrit će vam u svom vizualno-auditivno naročito 'genijalnom' uratku izvjesna Luna:

 

"Volim kad se maziš
i predes kao mačak
kad u meni tutnjiš
kad u meni tutnjiš
kao voz, kao voz za Čačak..."

 

Ostatak hvalospjeva njegovim ljubavničkim vještinama, poslušajte sami:

 

 

PRIČA 7: Ali život je smjena dobrog i lošeg pa su tako i razočarenja neminovna. Kad se naš nestašni insan te noći u izmaglici dima, hormona i ženskih parfema olešio i zaboravio na svog ženskog carinika koji je kod kuće pripremao sarmu, on se odao strastima i 'zaglavio' s kafanskom pjevačicom. I mislio da je to u redu, jer, morao se opustiti, no nikako nije želio ništa više od toga.

 

Možda joj je unaprijed trebao reći, da stvari odmah budu jasne... Sad zaista ostajemo bez riječi, pa naredni klip izvjesnog Dragana Savića komentarišite sami:

 

 

PRIČA 8: Ali stvari su se zakomplikovale. Mahala je to. Jedna raskalašena noć i puk'o mlin na čaršiji. Ona se zaljubila i pati. On je, da bi spasio svoj itekako narušeni ugled, okrenuo priču i sve svalio na nju (optuživši je da je drolja) a onda se od muke počeo drogirati jer ga je u međuvremenu ostavila i žena. Svi su hronično nesretni.

 

Kafanska pjevačica izbacuje novi, posljednji hit, eskplicitno upućen njemu, prije nego zapali za Dusseldorf sa novim vjerenikom, seksi biznismenom. A pjesmom mu poručuje...

 

 

PRIČA 9: Propast je inače jedno od suštinskih, skoro 'općih mjesta' balkanske turbo-folk mitologije. Boljka je ljubavna i drama životna često preteška za podnijeti, pa se očajnik okreće porocima da ublaži bol. Ili kako to glasoviti Šeki Turković opjeva stihovima:

 

"Konobaru ko brata te molim
natoči nam lozovače kilo
da ti pričam od reči do reči
šta se sa mnom ovih dana zbilo..."

 

 

PRIČA 10: A onda je, taman u momentu kad je već skršen opijatima i rakiještinom, slinio za šankom, u kafanu ušetala ona... Lijepa, oklevetana, ali ponosna. Došla je da kaže zbogom prije nego krene u bijeli njemački svijet. A on joj, gonjen balkanskim inatom, samo hladno odbrusio...

 

 

 

"Ta tvoja mala erogena zona
tako je blizu mojih pantalona
juče bih rado pošao za njom
al' ko još to radi nedeljom?"

 

Pa razbio jednu kristalku punu loze i rekao momku: De bolan pusti joj onu od Huse!

 

 

 

I tako se svrši naša priča puna strasti, boli, prevare, tuge i inata - svega onog od čega vrije krv svakog pravog turbo folkera na usijanom Balkanu! Mada bi se mogla nastaviti u beskraj...

 

Nadamo se da vam ovaj mali muzičko-antropološki turboplov DEPO Portala nije previše teško pao... 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook