Prikazuje se preko 150 filmova

Danas počinje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Kultura23.03.15, 09:27h

Danas počinje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Ceremonijom svečanog otvaranja u ponedeljak, 23. marta, od 19.30h u Sali 1 Doma sindikata, počeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, najdugovječnije filmske manifestacije u Srbiji

 

 

Tokom ceremonije prisutnima će se obratiti Andreja Mladenović, zamjenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Festivala, Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda i Mladen Matičević, umjetnički direktor Festivala. Matičević će potom zajedno sa autorkom iz Hrvatske Tihom Gudac predstaviti njen film “Goli”, koji će biti prikazan od 20 časova, kao jedan od najboljih regionalnih dokumentaraca snimljenih u posljednjih godinu dana.

 

Ove godine publiku u Domu sindikata, bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad očekuje izuzetno kvalitetan program, uz veliki broj premijernih naslova! Biće prikazano preko 150 filmova od čega 96 u takmičarskim selekcijama, uz veoma bogat prateći program. Gotovo svi najbolji domaći i regionalni dokumentaristi imaće svoje filmove na festivalu i biće gosti Festivala. Na festivalu će biti prisutne sve generacije domaćih autora: od Puriše Đorđevića (“Čedo, oženi me!”) i Gorana Markovića (“Konstantin Koča Popović”), preko Želimira Žilnika (“Logbook_Serbistan”), Vladimira Perovića (“Lepi vazduhovi”, “Eoha” i “2&2”) i Željka Mirkovića (“Svetislav Pešić – Više od trenera”), do mladog Gorana Stankovića (film “U mraku” o životu rudara), koji paralelno gradi uspješnu karijeru u Srbiji i SAD.

 

Pored odličnog dokumentarca Tihe Gudac o Golom otoku, u regionalnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani između ostalih “Izgubljeno dugme”, uzbudljiva biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, tragično preminulom bubnjaru najpopularnijeg rock sastava s prostora bivše Jugoslavije - Bijelog dugmeta, “Ostareli parazit ili Ko je Marko Brecelj?” o legendarnom frontmenu benda Buldožer Marku Brecelju, “Potrošeni” Boruta Šeparovića, čiji su protagonisti ljudi stariji od 55 godina koji su brutalno iskreno progovorili o životu i smrti, sreći, boli.... kao i fantastični dokumentarac “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, koja će takođe biti gost festivala. U okviru međunarodne selekcije Reflektor, koja se sastoji od najboljih debitantskih dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, biće prikazani sve sami hitovi. Između ostalih i dokumentarac “Crvena armija” o stvaranju legendarne sovjetske hokejaške reprezentacije, koji će imati premijeru u Srbiji 23. marta u Domu sindikata (17h).

 

62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma from Andreja Radosavljevic on Vimeo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook