Pomozite sebi

Ti bolni, neugodni, grozni hemeroidi! Nemojte šutjeti o njima, izliječite ih!

Lifestyle22.03.15, 15:35h

Ti bolni, neugodni, grozni hemeroidi! Nemojte šutjeti o njima, izliječite ih!
Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemeroidi ili šuljevi, neugodna pojava uzrokovana suvremenim načinom života. Neuredna i nezdrava prehrana, dugotrajno sjedenje i stres uzrok su hemeroida o kojima se najmanje priča jer pri samom spomenu izazivaju nelagodu

 

ŠTA SU HEMEROIDI I ŠTA IH UZROKUJE?


Spužvasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. No neuredan način života bez kretanja, nepravilna prehrana uz nasljeđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

 

"O ovoj bolnoj nelagodi muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 posto ljudi ima problema sa hemoroidima"

 

SIMPTOMI KOJE NE TREBA ZANEMARITI


Svrbež, unutarnji osjećaj pritiska, bolne otekline, na dodir opipljivi čvorovi i posljedično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemeroida.

 

RAZLIKUJEMO VANJSKE I UNUTARNJE HEMEROIDE

 

Vanjski su smješteni uz rubni dio anusa i pokriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se oteklina na izlazu iz analnog kanala, a na osjet su prisutni kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć ljekara.

 

Unutarnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se poznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se ukliješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

 

LIJEČENJE HEMEROIDA I PREVENCIJA


Kod učestalih problema s hemeroidima potrebno je potražiti pomoć liječnika, a preventivno kada se problem povuče, učinkovito pomaže promjena stila života.

 

Prehrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, cjelovite žitarice i suho te svježe voće i povrće  formiranja hemoroida. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

 

Povećan unos tekućine u tijelo, pri čemu se preporuča voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno učinkovito je svakodnevno konzumiranje soka od suhih šljiva.

 

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području . Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

 

Redovna tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu, te stimulira crijevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proljeva i zatvora.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook