Depo preporuke

Gdje pobjeći, a gdje se zapiti ovog vikenda?

Zabava20.03.15, 13:41h

Gdje pobjeći, a gdje se zapiti ovog vikenda?
DEPO Portal je za vas izabrao najzanimljivije sadržaje kojima možete ispuniti ovaj vikend. Ako, ipak, želite ostati u udobnosti svoga doma, možete se zabaviti u kuhinji i napraviti Pavlovu za oblizati prste

 

VIKEND SVIRKA: JAZZ UGOĐAJ U KLUBU KAKTUS

 

Bend Sunday Stories, uz koji je uvijek vezan vrhunski muzički ugođaj i koji se u relativno kratkom periodu odlično pozicionirao na sarajevskoj klupskoj sceni, u subotu 21. marta nastupa u nedavno otvorenom klubu Kaktus na Skenderiji, te poziva posjetitelje na zajedničko uživanje u prelijepim jazz&blues kompozicijama.

sunday-stories

 

Muzička predstava počinje u 22:00. 

 

Sunday Stories čine: Bojan Dizdarević (gitara i vokal), Saša Ćirić (gitara i vokal), Adnan Cico (tenor saksofon), Tarik Karačić (usna harmonika i perkusije), Nina Babić (glavni vokal) i Mustafa Kurtalić (bass gitara).

 

Ovaj sastav već godinu dana osvaja srca domaće i strane publike. Aktivno se bavi obrađivanjem najljepših jazz&blues kompozicija u vlastitom aranžmanu, prilagođavajući stare melodije novom vremenu te i starijoj i mlađoj populaciji. 

 

samo-nek-ne-puca

VIKEND IZLOŽBA: POZORIŠNA SCENOGRAFIJA TANJE I STJEPANA ROŠA

 

Još u subotu možete pogledati izložbu pozorišne scenografije TanjeStjepana Roša u sarajevskoj galeriji Zvono,nakon koje će u ponedjeljak, u 21:00 biti otvorena izložba djela savremene umjetnosti iz privatne kolekcije Jusufa Hadžifejzovića.

 

VIKEND PREDSTAVA: ŽIVOTINJSKA FARMA U SARTRU

 

Predstava u režiji Dine Mustafića ''Životinjska farma'' u subotu i nedjelju u 20.00 biće izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra.


Predstava oslikava savremenu bh. političku scenu, moć i glad za vlašću. Glumačku ekipu čini 14 izvrsnih glumaca, a umjetnički tim okuplja još veću ekipu sastavljenu ne samo od bh. umjetnika.

zivotinjska-farma

 

U predstavi igraju: Ejla Bavčić Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković, Igor Skvarica.  Dramaturgiju poptisuju Željka Udovičić Pleština i Dubravka Zrnčić – Kulenović. Scenograf je Vedran Hrustanović, a kostimografkinja Lejla Hodžić. Scenski pokret potpisuje Damir Klemenić. Autor muzike je Vladimir Pejković a tekstove za songove napisala je Milena Bogavac.

 

VIKEND POSLASTICA: PAVLOVA ZA DOČEK PROJEĆA 

 

Kažu da se niti jedan kolač se ne topi u ustima kao ona. Recept je iz jedne stare kanadske kuharice.

 

Sastojci:


Kore:  5 bjelanjaka, 220 g šećera, pola kašičice esencije vanilije, 1 kašika sirćeta


Nadjev:  600 ml vrhnja za šlag, 2 šlag fixa 300 do 400 g ili više voća po želji, 1 kašičica šećera u prahu, malo komadića badema za posipati  

 

pavlova

1. Rernu zagrijte na 140 stepeni.

 

2. Na pek papiru iscrtajte tri kruga promjera 18 cm.

 

3. Izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete jako čvrstu smjesu i malo po malo dodajte šećer, vaniliju i sirće, miksajte dok smjesa postane jednolična i čvrsta.


4. Podijelite smjesu na tri kruga, malo poravnajte i sušite 60 minuta na 140 stepeni.

 

5. Nakon 60 minuta, ugasite rernu i ostavite kore unutra da se još malo suše.

 

6. Izvadite ih i ostavite nekoliko sati da se dobro prosuše.


7. Oprezno ih maknite sa pek papira.


8. Vrhnje za šlag čvrsto istucite, ako koristite slatko vrhnje ili slično, nije potreban šlag fix, i ako koristite zaslađeni šlag ne morate stavljati šećer jer će biti dovoljno slatko zbog kora.

 

9. Dakle, istučete šlag, dodate šlag fix i šećer ako je potrebno, stavite prvu koru na tanjur, na nju šlag, pa poslažite voće, stavite drugu koru, pa šlag i opet voće, i na zadnju koru stavite šlag i dekorirajte s voćem po želji.

 

Prijatno! 

 

VIKEND IZLET: 'VRELA' U PODNOŽJU VISOČICE

planinarski-dom-vrela-tusila

 

Zašto ovaj vikend ne biste iskoristili da odete do planinarskog doma 'Vrela' u podnožju planine Visočica. Udaljen od Sarajeva 51 kilometar, smješten je u prekrasnoj prirodi na 1210 mn/v između sela Pervizi i Sinanovići, neposredno uz asfaltni put.

 

Ako želite da dišete punim plućima, uživate u snijegu i sunčanom danu, ali i odličnoj a cjenovno pristupačnoj kuhinji, te domaćim rakijama - dom 'Vrela' je pravi izbor za vas.

 

U slučaju da želite produžiti boravak na planini, u domu možete i prespavati.

 

(DEPO PORTAL)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook