FOTO/ Ispred zgrade Ministarstva kulture i i sporta FBiH

Kipar Adis Fejzić predstavio svoj rad: Bh. prijestolnica bogatija za još jednu skulpturu

Kultura19.03.15, 14:11h

Kipar Adis Fejzić predstavio svoj rad: Bh. prijestolnica bogatija za još jednu skulpturu
Danas je na ispred zgrade Ministarstva kulture i i sporta FBiH (Obala Maka Dizdara 2) predstavljena skulptura Adisa Fejzića, koja je realizovana kroz savremen likovni pristup, a kao i većina njegovih radova - inspirisana kulturom stećka

Skulptura Diptih – WiHi arhitrav realizovana je zahvaljujući autorovoj prijavi projekta na jedan od Javnih poziva Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.


O autoru i njegovom djelu govorili su Jasmin Duraković, predsjednik UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH, Dubravko Lovrenović, historičar i član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“ i Besim Spahić, profesor komunikologije.

 

adis-fejzic-spomenik-2


Ovaj događaj ujedno je bio i prilika za dijalog o nedovoljnom prisustvu skulptura u javnom prostoru u BiH i namjeri Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH da kroz ovaj i slične projekte doprinese sadržajnijem i smislenijem kreiranju javnog prostora.

 

adis-fejzic-spomenik-3


Adis Fejzić, jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora, diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na Monash University u Melburnu u Australiji i doktorant je na Queensland College of Art - Griffith University (Brisbane, Australija).

 

(DEPO PORTAL/ Foto: Nina Novaković/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook