LOŠE TO RADITE

Sve što znaš o brijanju je pogrešno - evo kako do savršeno glatkog lica

Lifestyle18.03.15, 13:55h

Sve što znaš o brijanju je pogrešno - evo kako do savršeno glatkog lica
Kada je u pitanju brijanje, uglavnom nas očevi uče kako da odstranimo neželjene dlačice sa lica. Ovo takođe znači da se loše navike prenose već generacijama. Međutim, naučnici su sada otkrili kako zaista treba da izgleda savršeno brijanje

Naučnici su otkrili nauku koja stoji iza brijanja i kako se dlačice zaista ponašaju, zašto je pranje lica ključno i zašto nikada, ali nikada, ne bi trebalo da udarate žiletom o lavabo.

 

Takođe, rješena je i debata u vezi sa tim da li treba brijati uz ili niz dlaku.

 

Naučnica Kristina Vanostuze je svakog jutra dočekivala 80 dobrovoljaca i pred kamerom i lupom pratila kako se briju.

 

Zahvaljujući posebnim kamerama uspjela je da otkrije kako žilet seče dlaku, a u slučaju modela sa četiri žileta – kako prvi žilet podiže dlaku, drugi je siječe, treći ponovo uzdiže i četvrti skaraćuje na nivo kože.

 

Dlake brade su u prosjeku prečnika koji iznosi desetinu milimetra, ali se on širi kada je dlaka mokra. Ovo povećava površinu koju žilet može da zasječe, i kada je koža mokra, onda se naduje i izloži više dlake.

 

Kao rezultat toga, pametno je istuširati se prije brijanja, a ne obrnuto. Pritom, suva dlaka može imati snagu bakarne žice i zato ju je mnogo teže brijati.

 

Takođe, dlaka nije istog oblika po cijelom licu. Na obrazu ona je u obliku jajeta dok je na bradi šira pri dnu. Dlaka na na vratu slična je onoj na bradi ali je gušća.

 

Ovo znači da brijanje u jednom pravcu na obrazu možda neće imati nikakav efekat na vratu, a utvrđeno je i da dlaka na licu ne raste uvijek u istom smjeru tako da brijanje niz dlaku neće uvijek imati jednak uspjeh.

 

Naučnici preporučuju da prvo laganim pokretima žileta brijemo u pravcu rasta dlake, a onda nastavimo pokretima u suprotnom smjeru kako bismo dobili najbolje obrijanu kožu.

 

Glatkoća brijanja je u dobroj mjeri povezana i sa kvalitetom i dizajnom brijača a ne sa silom kojom ga pritiskamo uz kožu.

 

I na samom kraju, dr. Kristina Vanostuze napominje da brijač nikako ne bi trebalo da udaramo o lavabo kako bi ga očistili od dlaka pošto to može da utiče na kvalitet siječenja i raspored nožića. Mnogo bolja opcija jeste samo ispiranje brijača nakon brijanja.

 

 

(24sata.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook