Sarajevo dobija novu skulpturu

Uskoro predstavljanje rada skulptora Adisa Fejzića

Kultura17.03.15, 21:21h

Uskoro predstavljanje rada skulptora Adisa Fejzića
U četvrtak, 19. marta u 12.00, na press konferenciji ispred zgrade Ministarstva kulture i i sporta FBiH (Obala Maka Dizdara 2) biće predstavljena skulptura Aidsa Fejzića koja je realizovana kroz savremen likovni pristup, a kao i većina njegovih radova inspirisana kulturom stećka.

 

 

Skulptura Diptih – WiHi arhitrav realizovana je zahvaljujući autorovoj prijavi projekta na jedan od Javnih poziva Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.


O autoru i njegovom djelu govoriće Jasmin Duraković-predsjednik UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH, Dubravko Lovrenović-historičar i član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, Gorčin Dizdar- predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“ i Besim Spahić-profesor komunikologije.


Predstojeći događaj ujedno je i prilika za dijalog o nedovoljnom prisustvu skulptura u javnom prostoru u BiH i namjeri Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH da kroz ovaj i slične projekte doprinese sadržajnijem i smislenijem kreiranju javnog prostora.


Adis Fejzić, jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora, diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na Monash University u Melburnu u Australiji i doktorant je na Queensland College of Art - Griffith University (Brisbane, Australija).

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook