U četvrtak u Collegiumu Artisticumu debata povodom portesta likovnih umjetnika/ca

Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?

Kultura17.03.15, 15:45h

Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?
Zbog katastrofalnog položaja bh. likovnih i primijenjenih umjetnika i umjetnica koji je kulminirao izostankom zvaničnog predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji, te sve izvjesnijem odlasku pozorišnog reditelja Harisa Pašovića zahvaljujući odustajanju Umjetničke galerije BiH od organizacije predstavljanja na Bijenalu, strukovna udruženja (ULUBiH i ULUPUBiH, profesori i profesorice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i relevantna umjetnička udruženja uputila su protest zvaničnim institucijama te pozivaju na okrugli sto koji eć biti upriličen 19. marta u 13.00 u Klubu Collegium Artisticuma.

 

Protest se upućuje zbog vođenja kulturne politike čija je posljedica urušavanje bosanskohercegovačke likovne scene i kreiranja nepovoljne klime za umjetničko djelovanje u likovnoj oblasti te diletantskog vrednovanja likovnih umjetnika i njihovih djela od strane političkih institucija (umjesto od struke), koje je nastalo kao posljedica općeg urušavanja vrijednosti i stvaranja političkog meteža koji nekompetentnim pojedincima postaje povoljno tlo za lov u mutnom što u konačnici šteti ugledu profesije ali i ugledu države Bosne i Hercegovine.

 

Umjetnic/e naglašavaju i ignorantski odnos politike, prvenstveno prema bh.umjetničkim udruženjima koja postoje od 1947. godine kada je osnovan ULUBiH i 1954. kada je osnovan ULUPUBiH koji zajedno imaju više od  650 članova/ca, ali i prema drugim likovnim institucijama.
 

''Mi, likovni umjetnici, insistiramo da nas u zemlji i svijetu predstavljaju samo izuzetni, reprezentativni umjetnički radovi najboljih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika kakvih Bosni i Hercegovini ne nedostaju i čija vrijednost je prepoznata i priznata na svjetskoj likovnoj sceni kao i u domaćim stručnim krugovima. Odabir djela treba da bude stručan, transparentan i prema unaprijed dogovorenim procedurama. Ne pristajemo da gledamo sa strane kako politika izdaje naša načela i kako nas u reprezentativnim galerijama, na svjetskim izložbama i bijenalima, predstavljaju ljudi koji se nikad nisu ni okušali u likovnom stvaralaštvu ili imaju sumnjivu profesionalnu reputaciju u likovnoj oblasti. 
Ujedinjeni smo u navedena strukovna udruženja radi ostvarenja slobode umjetničkog stvaralaštva u sigurnom, demokratskom i modernom društvu, u kome umjetnici ravnopravno utiču na kreiranje socijalnih i kulturnih trendova i politika i rade na unapređenju, stimulaciji i razvoju likovnih, primijenjenih umjetnosti i dizajna u BiH. Imamo namjeru da naša načela sprovodimo u djelo'', navode umjetnici te pozivaju na pridruživanje pronalaženju rješenja kroz dijalog na Okruglom stolu „KO OTIMA LIKOVNU UMJETNOST UMJETNICIMA?“  koji će biti organizovan u Klubu galerije Collegium Artisticum, 19. marta 2015. godine od 13.00.

 

Uvodničai/ke su: Admir Mujkić, likovni umjetnik, predsjednik ULUBIH-a; Almin Zrno, fotograf, predsjednik ULUPUBIH-a; Jusuf Hadžifejzović, likovni umjetnik; Ema Mazrak, doc. istorije umjetnosti; Gordana Anđelić-Galić, likovna umjetnica i Ines Tanović, novinarka i istoričarka umjetnosti.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook