NARODNO VESELJE UZ BRNJANSKU KORIDU

Bosanski spektakl nadomak Kaknja: Saznajte šta vas čeka u Brnju 11. i 12. aprila...

Zabava17.03.15, 11:55h

Bosanski spektakl nadomak Kaknja: Saznajte šta vas čeka u Brnju 11. i 12. aprila...
Ove godine, 11. i 12. aprila, u Brnju nadomak Kaknja održat će se prva Uskrsna korida na ovim prostorima... A na njoj svega u izobilju...

Tradicija bosanskih korida ili novog modernijeg naziva - sportskog natjecanja bosanskih bakova - prisutna je na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, preko dva stoljeća. A da je ovo tradicija širokih narodnih masa, svjedoči i Brnj, malo naselje u okolini Kaknja.


Odavde dolazi jedna lijepa i pozitivna priča koja govori o manifestaciji koja je spojila sva tri naroda BiH i koja gradi suživot kako u ovom malom mjestu, tako i šire, s ponosom ističu organizatori ovogodišnje koride u Brnju.

 

brnjanska-korida-3


- Specifičnost ovog mjesta u svijetu korida ogleda se u tome što se na istom mjestu,u istoj organizaciji, u istoj improviziranoj areni organizuje i Uskrsna te Bajramska korida. Jedna otvara početak sezone ovakvih manifestacija početkom aprila, a druga je jedna od završnih manifestacija ovog tipa, i obično bude drugi ili treći dan Kurban Bajrama. Borbe bikova u Brnju se održavaju još od pedestih godina prošlog stoljeća, kažu organizatori.


Tako će se ove godine, 11. i 12. aprila, održati prva Uskrsna korida na ovim prostorima, na kojoj učestvuju Josip, Zvjezdan, Ivo, ali i Sead, Zijad, Kemal, Zaim... Ništa drugačije nije ni na Bajramskoj koridi.

 

brnjanska-korida-2


Brnjanske koride dobile su i internacionalni eptitet, te na njih sve češće dolaze i posjetitelji iz država regiona.


Da bi se uvjerili u posebnu čar Brnja i Brnjanske koride, uputite se 11. i 12. aprila put Kaknja i uživajte u dva dana velikog narodnog veselja, na kojem ćete pored 22 borbe bikova imati mogućnost slušati kako narodnu, tako izvornu, zabavnu te rock muziku, poručuju organizatori ovog tradicionalnog bosanskog derneka.


Ko voli, bujrum!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook