Za savršen izgled

Želite ravan stomak? Onda se morate odreći ovih namirnica!

Lifestyle15.03.15, 18:16h

Želite ravan stomak? Onda se morate odreći ovih namirnica!
Bez obzira na to u kakvoj je formi vaše tijelo, ako se na vašoj trpezi nađe neka od ovih namirnica, vaš stomak će definitivno biti veći i narušiće ukupan utisak

 


Radi se o tome da neka hrana posebno nadima tijelo, zahvaljujući hemijskim reakcijama koje nastaju prilikom varenja te iste hrane, tako da tijelo u određenim trenucima može da izgleda baš poput balona, a ovo su neke od namirnica koje bi trebalo da izbjegavate, naročito pred izlazak, odlazak na plažu i sl.


KUPUS, KELJ, BROKOLI


Iako spadaju među najzdravije namirnice koje možete izabrati za svoj ručak, one sadrže mnogo rafinoze, teško varljivog šećera tokom čije fermentacije se otpuštaju gasovi koji doslovno nadima vaš probavni trakt što rezultira ukupnom nadutošću i promenom izgleda stomaka. Ove namirnice nikako ne smete da izbacite iz ishrane, već samo nije baš najbolji izbor birati ih pred odlazak na plažu ili neki sličan događaj na kom moramo biti tip-top.


GRAH, GRAŠAK


Mahunarke su baš kao i prethodna grupa bogate složenim šećerima, ali posebno sa proteinima i vlaknima, koji u zajedničkoj kombinaciji čine malo teži zadatak za varenje.


MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI


Laktoza je sastavni dio mlijeka i ujedno supstanca na koju ogroman dio ljudskih organizama ima određenu netoleranciju na način da sadrži enzime koji mogu razgraditi laktozu, a taj proces rezultira otpuštanjem gasova koji vode do nadutosti. Da bi bili u najboljoj formi, ukoliko ste jedna od osoba koja ima ovakav problem, vašem tijelu je potrebno čak i do sedam dana da se vrati u početni stadijum prije konzumiranja mliječnih proizvoda.


SO


Slana hrana i so sama po sebi podstiče zadržavanje vode u tijelu, a to može dovesti do naduvenog i vodenastog stomaka, pa čak iako ga niste imali samo dan ili dva ranije. Zbog toga i ovo imajte na umu pored gore navedenih, budući da se so nalazi skoro u svim jelima.

(Menshealth.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook