MOZAK U BELAJU

Ovaj problem imaju svi koji su nekad pušili travu...

Lifestyle14.03.15, 20:11h

Ovaj problem imaju svi koji su nekad pušili travu...
Što je duže neko konzumirao marihuanu, to je više oblik njihovog hipokampusa bio izmijenjen


Dugotrajno pušenje trave može da promijeni dio mozga zadužen za pamćenje, a ako ste travu pušili kao tinejdžer, to je možda uticalo na vaše dugoročno pamćenje, tvrde naučnici.


U istraživanje čiji rezultati su objavljeni u časopisu "Hippocampus", naučnici sa univerziteta Nortvestern su uključili 97 ljudi i otkrili da oni koji su konzumirali marihuanu svakog dana najmanje tri godine, teže rješavaju zadatke koji uključuju dugoročno pamćenje. Dio mozga povezan s dugoročnom memorijom, hipokampus, kod njih nije izgledao normalno na magnetnoj rezonanci.


Otkriveno je da 20-godišnjaci, koji su često pušili travu kada su bili tinejdžeri, imaju 18 odsto slabije rezultate na testovima koji su od njih tražili da se sjete nekih stvari, od onih koji nikada nisu pušili travu. Što je duže neko konzumirao marihuanu, to je više oblik njihovog hipokampusa bio izmijenjen.


- Možemo da kažemo da što je bila veća razlika u izgledu hipokampusa, to su bili lošiji rezultati testa pamćenja - objasnili su naučnici.


Oni tvrde da komponente marihuane mogu da utiču na receptore u mozgu i izmijene strukturu mozga. Te promjene su vjerovatno ono što uzrokuje teškoće u pamćenju.

 

(24sata.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook