Za izrazit uspjeh i značajno ostvarenje

Pojedinačna 'Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva' Safetu Zecu, grupna Jimu Marshallu i Timu Clancyu

Kultura12.03.15, 12:21h

Pojedinačna 'Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva' Safetu Zecu, grupna Jimu Marshallu i Timu Clancyu
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" bh. slikaru Safetu Zecu

 



Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.



Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Odluci se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca.



Vijećnici su se složili se da odluke Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" treba promijeniti i povećati broj nagrada, o čemu će se raspravljati na jednoj o narednih sjednica.

 


Također, mnogi su istakli da umjetnik Zec zaslužuje pojedinačnu "Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva", ali i da borac Mustafa Hajrulahović Talijan zaslužuje nagradu, a ne plaketu za koju je posthumno nominovan.



Samostalni vijećnik Stjepan Kljuić kazao je da nije zadovoljan radom članova Odbora.



- Ne mogu da vjerujem da osoba s takvim zaslugama kao što je Talijan, dobije samo plaketu i smatram to uvredom - kazao je.



Vijećnik Velija Katić (SDA) istakao je da je i ranije predlagao da Grad Sarajevo dijeli po dvije pojedinačne i grupne nagrade.

 

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva također su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli grupne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za zaštitu okoline.


Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" dodjeljuje ovu nagradu grupama za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.



Sarajevski fotograf Jim Marshall, koji je rođen u Škotskoj, i promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije.
 

 

 



(Fena/mr) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook