Foto / Večeras u Pozorištu mladih

Predstavljena knjiga 'Došo šejtan u Sarajevo' autora Elisa Bektaša

Kultura11.03.15, 20:52h

Predstavljena knjiga 'Došo šejtan u Sarajevo' autora Elisa Bektaša
"Došo šejtan u Sarajevo" naziv je knjige autora Elisa Bektaša koja je predstavljena večeras pred brojnom publikom u Pozorištu mladih u Sarajevu



Riječ je o hićajama, kratkim poučnim pričama u kojima autor na satiričan način progovara o društvu i njegovim brojnim anomalijama, kritički se osvrčući na različite pojave i mentalitet ljudi.



O knjizi su govorili kniževnik i književni kritičar Željko Grahovac, novinar i publicist Mahir Sokolija te autor.



Elis Bektaš ističe za Fenu da je ovo humorna knjiga koja ima nešto više slojeva nego što se očekuje. Ona se, kazao je, buni protiv tog ružnog, banalnog pesimizma koji se zavukao u svaku poru bh. društva, te protiv kuknjave koja se pretvorila u besmisleni jauk protiv sebe samih.

 

promocijaknjige-elis-bektas-2



- Hajde da kroz humor potražimo jednu drugu vrstu optimizma od onog banalnog, koji nas može potaknuti da probamo nešto učiniti sa svojim životom. Ovdje ne govorim o običnim ljudima, njih nikada ne diram, jer oni imaju pravo da rade šta god hoće. Ovdje govorim o kuknjavi onih koji sa svojih pozicija moći, većih ili manjih, u ovom ili onom polju kukaju, a više ne znam ni iz kojeg razloga to čine - istaknuo je on.


Željko Grahovac navodi da je riječ o knjizi koja će biti čitana, što je njena najveća vrijednost. Smatra da je autor uspio svojom provokativnošću i jezičkom slobodom demistrificirati, ironizirati i dekonstruirati masu mana i nedostatak ovdašnjeg duha i mentaliteta.

 

promocijaknjige-elis-bektas-3



- Riječ je o satiri, a ova knjiga je dragocjena jer na podsticajan način fiksira te prelive i nijanse naše devijantnosti, upropaštenosti i negativnosti. Pod našeg mislim na zajednicu - državnu, društvenu, nacionalnu i profesionalnu, na sve nivoe kolektiviteta - kazao je on.

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook