FOTO/ Praznično raspoloženje u bh. prijestolnici

Kako se u Sarajevu obilježava Dan žena: Ulice pune cvijeća i šetača

Hronika08.03.15, 13:40h

Kako se u Sarajevu obilježava Dan žena: Ulice pune cvijeća i šetača
Dan žena obilježava se u cijelom svijetu u spomen na prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila, 8. marta 1857. u New Yorku

 


U cijelom svijetu danas se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena, a kao i svake godine i ove godine u ulicama u centru Sarajeva postavljeni brojni štandovi na kojima se nudi razno cvijeće i posebno aranžirani pokloni za žene.

 

Ovaj dan prilika je da se majkama, sestrama, suprugama i drugim dragim žena ukaže veća pažnja i zahvalnost nego svih ostalih dana u godini.

 

Ulice Sarajeva danas su pune šetača, a u zraku se osjeti praznično raspoloženje.

 

Međutim, pozadina obilježavanja 8. marta nema takvu priču jer su žene kroz historiju davale svoje živote i ostajale bez svojih radnih mjesta u neprekidnoj borbi za jednaka prava s muškarcima i ta borba danas traje.

 

Dan žena obilježava se u cijelom svijetu u spomen na prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila, 8. marta 1857. u New Yorku.

 

Tekstilne su se radnice pobunile protiv načina na koji je postupao tadašnji režim i masovnim protestima zatražile kraće radno vrijeme, bolje radne uvjete, veće plaće, pravo glasa i zabranu rada djece, a nedugo zatim osnovan je prvi njihov sindikat.

 

Slični protesti događali su se i sljedećih godina na isti dan, a najpoznatiji je bio onaj iz 1908. godine kada je veliki broj žena marširalo kroz New York tražeći ista prava.

 

Prvi Dan žena (Woman’s Day) je obilježen 28. februara 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka SAD-a. Tog dana, organizirale su se političke manifestacije samo za pravo glasanja, a ne za ekonomska i društvena dostignuća pripadnika ženskog spola.

 

Po prijedlogu slavne njemačke revolucionarke za ravnopravnost žena u svijetu, Clare Zetkin (1857.-1933.), 8. mart 1910. godine proglašen je Danom žena na drugoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu.

 

Već iduće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milion ljudi u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švicarskoj.

 

Ti događaji su koincidirali i požarom u tvornici Triangle Shirtwaist Factory u New Yorku, gdje je 1911. godine poginulo 148. žena, koje nisu mogle izbjeći požaru jer su vlasnici za vrijeme rada zaključavali vrata da žene ne pobjegnu ili ukradu nešto iz tvornice.

 

Međutim, vlasti nisu okrivile vlasnike, ali su za izgovor dali presudu prema kojoj su loši uvjeti na radnom mjestu bili krivi za izbijanje požara.

 

Godine 1977. Ujedinjene nacije proglasili su 8. mart Međunarodnim danom za prava žena i za mir, ali u posljednjih stotinjak godina u nekim zemljama stvari nisu mnogo odmakle s mjesta što se prava žena tiče.

 

U nerazvijenim državama žene se i dalje smatraju korisnima samo za rađanje, odgoj i brigu o vlastitom domu, čine većinu nezaposlenih, dobivaju manje plaće, a teže se mogu izboriti za visoke funkcije od svojih muških kolega.

 

U Bosni i Hercegovini postoje brojne nevladine organizacije koje se i dalje neprekidno bore za ista prava žena zbog čega su danas, na Međunarodni dan žena, brojnim uličnim akcijama ukazale na još uvijek neostvarenu ravnopravnost s muškarcima u gotovo svim segmentima društva.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook