Zajedničko obilježavanje 8. marta Historijskog i Muzeja književnosti

Drugarice, zapalimo cvijeće

Kultura07.03.15, 14:09h

Drugarice, zapalimo cvijeće
Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Međunarodni praznik žena ove godine obilježavaju zajedničkim programom.

 

 


 
Sutra u 11.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine biće upriličen razgovor o pokretanju inicijative za obnovu vandalizmom devastiranog spomenika Ženi borcu, koji je dio graditeljske cjeline nacionalnog spomenika Spomen-park Vraca. Na Dan žena Historijski muzej BiH poklanja skulpturi narodne heroine Radojke Lakić, za sada, simboličku i privremenu ruku. Skulptura heroine Radojke Lakić, koju je napravio renomirani bosanskohercegovacki kipar Alija Kučukalić, već godinama je oskrnavljena i napuštena. Iako već duži niz godina postoje razne inicijative da se obnovi cjelokupno spomen obilježje, još uvijek nista konkretno i vidljivo nije urađeno. Zbog toga, kao pripadnici i pripadnice generacije koja je odrasla na temeljima antifašizma i principima jednakosti za sve, osjećamo odgovornost da uradimo sve sto je u našoj moći da obnovimo ovaj spomenik, jer upravo on simbolizira vrijednosti uz koje smo odrasli i odrasle i uz koje zelimo nastaviti živjeti, navode organizatorice.

 

 

U programu učestvuju: Šejla Šehabović – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Amra Čusto – Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, Elma Hodžić – Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Adis Fejzić – skulptor. Moderatorica razgovora: Davorka Turk – Centar za Nenasilnu Akciju Sarajevo.

 

 

web-poziv
 
 

 

U 14.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine biće otvorena izložba o Veri Obrenović Delibašić, bosanskohercegovačkoj književnici koja je obilježila književni i kulturni život Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva neposredno nakon II svjetskog rata. Izložbu NIČIJA ZEMLJA – Vera Obrenović Delibašić (Re)konstrukcija nepostojećeg kanona bosanskohercegovačke književnosti biće realizovana  u saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom TPO. Autorica i autor izložbe: Šejla Šehabović i Zlatan Delić.
 

 


Obilježavanje Međunarodnog praznika žena biće završeno u dvorištu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH  programom „Drugarice, zapalimo cvijeće“.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook