'GASTRO KUTAK' ZA SLASNI TRENUTAK

Bh. kuhar Dragan Šljivić najbolji u regionu: Sufle sa škampima, marinada od tune, raviole u rakiji od dunje...

Lifestyle26.02.15, 17:15h

Bh. kuhar Dragan Šljivić najbolji u regionu: Sufle sa škampima, marinada od tune, raviole u rakiji od dunje...
U Makarskoj na nedavno održanom vrhunskom gastronomskom događaju Interregionalnom kuharskom kupu evropskih regija (IKKER), pobijedio je Dragan Šljivić, 34-godišnji banjalučki kuhar i član udruženja gastronoma “Gastro kutak”

 

Drugo mjesto osvojio je Tibor Samaransky iz Slovačke, a treće Goran Staničić iz Hrvatske. Pobjednik, Dragan Šljivić žiri je osvojio pripremivši za predjelo sufle sa škampima, umak od ljuske škampi, marinadu od tune, a za glavno jelo raviole s telećom jetrom, flambirano s rakijom od dunje, povrće te marinirana pačja prsa.

 

stancic-sljivic-samaransky

 

- Ovo je veliko priznaje za moj rad i uloženi trud se isplatio. Naravno velike zasluge pripadaju i mojim kolegama iz udruženja gastronoma “Gastro kutak”. Ovo takmičenje bilo je izuzetno jako, najbolje na kojem sam učestvovao i biti prvi u takvoj konkurenciji je veliki uspjeh - rekao je Šljivić nakon proglašenja te dodao da su pored njega u Makarskoj nastupili Hamid Hadžić i Nijaz Hadžiabdić kolege iz udruženja gastronoma “Gastro kutak”.

 

Interregionalni kuharski kupi evropskih regija je trodnevna manifestacija i okupila je finaliste sa četiri regionalna natjecanja iz 2014: “Biser mora 2014” - Hrvatska, “Državno prvenstvo ugostiteljskih djelatnika Crne Gore 2014”, “Balkan kup 2014” - Beograd, te “Bosanski dukat 2014” - Sarajevo. Pored kuhara iz ovih zemalja učestvovali su i ponajbolj kuhari iz Slovenije, Italije te Slovačke, a sve su zemlje prisutnima predstavile svoje specijalitete, kulturu i običaje iz udruženja gastronoma “Gastro kutak”.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook