Video/Danas počinje dokumentaristička fešta u Zagrebu

'Bijesne bakice' otvaraju 11. ZagrebDox

Kultura22.02.15, 10:42h

'Bijesne bakice' otvaraju 11. ZagrebDox
Na ZagrebDoxu biće prikazano oko 150 filmova iz cijelog svijeta, bez fokusiranja na jednu temu ili zemlju partnera jer je raznolikost među osnovnim odlikama festivala koji u prvi plan postavlja autorski dokumentarni film. Pored pobjedničkog film IDFA-e 'O ljudima i ratu' i aktualnog kandidata za Oscara 'Virunga', u međunarodnoj konkurenciji izdvaja se pobjednik DOK Leipziga, francuski film 'Pravila igre', zatim 'Olupina' Morgana Knibbea, nagrađen Srebrnim leopardom u Locarnu, koji prati događaje koji su uslijedili neposredno nakon tragedije kod talijanskog otoka Lampeduse, u kojoj je poginulo 300 afričkih emigranata. Film koji takođe ne treba propustiti je 'Besani u New Yorku' Christiana Freija koji kroz intimne ispovijesti nekoliko Njujorčana kojima su slomljena srca propituje same temelje ljubavi te prateće osjećaje zadovoljstva ili agonije.

 

 

 

Večerašnje svečano otvaranje festivala biće upriličeno uz projekciju norveško-dansko-talijanskog filma Bijesne bakice reditelja Håvarda Bustnesa, o dvije devedesetgodišnjakinje iz Seattlea koje, zabrinute zbog trenutne ekonomske situacije u svijetu i neizvjesne budućnosti svojih unuka, kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta. Upućuju se u gradove i gradiće diljem SAD-a i traže odgovore na pitanje koje sve nas muči: kako riješiti ekonomsku zavrzlamu? Bijesne bakice nam pokazuju da nikada nije prekasno da se čovjek angažuje i pokrene promjene.

 

 

 

 

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjedava poznati hrvatski reditelj Vinko Brešan, a uz njega su i rediteljica Ágnes Sós, čiji je film Bujica ljubavi lani nagrađen posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji, te urednik i producent Ventana-Filma Hans Robert Eisenhauer. Filmove iz regionalne konkurencije ocjenjivat će producent i distributer njemačke producentske kuće MA.JA.DE Heino Deckert, zatim Marius Iacob, reditelj koji je osvojio posebno priznanje za 24 kante, 7 miševa, 18 godina na ZagrebDoxu 2013. godine, i književnica Ivana Simić Bodrožić.

 

 

domaci-autori-dox-druzenje

 

 

U programu 11. ZagrebDoxa biće prikazano 36 dokumentaraca nastalih u hrvatskoj produkciji, a među njima devet premijera. 

 

U regionalnoj konkurenciji, u sklopu Dox događanja, premijerno će biti prikazano šest hrvatskih dokumentarca: Besplatno Vlatke Vorkapić, Bolesno Hrvoja Mabića, Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Rakijaški dnevnik Damira Čučića, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca i Veruda – film o Bojanu Igora Bezinovića. Premijere će imati i Utopija Mladena Ćapina (Kontroverzni dox), Povratak vlaka Igora Husaka (ADU Dox) i Limb Davora Kanjira (Factumentarci).

 

 

U sklopu retrospektivnog programa Autorska večer Vinka Brešana biće prikazana dva Brešanova kratkometražna te jedan dugometražni dokumentarni film, uz prateći razgovor s redateljem.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook