NEVJEROVATNO

U garaži čuvao kutiju četredest godina, a onda se šokirao kada je saznao šta se u njoj nalazi

Lifestyle10.02.15, 19:24h

U garaži čuvao kutiju četredest godina, a onda se šokirao kada je saznao šta se u njoj nalazi
Picasso je imao puno povjerenje u mene", ustvrdio je u utorak bivši električar slavnog slikara, Pierre Le Guennec (75) prvog dana procesa zbog utaje 271 djela u Grasseu, na jugoistoku Francuske

Pierre Le Guennec ispričao je da mu je Jacqueline, posljednja Picassova muza i supruga, jednog dana dala kutiju punu djela i rekla da je to za njega.
Električar je čuvao kutiju u garaži 40 godina. Tvrdi da nije bio svjesan vrijednosti djela. Kutiju je ponovno otvorio tek 2009. kada je bio bolestan i zabrinuo se što će se s umjetninama dogoditi nakon njegove smrti pa se obratio uredu koji se bavi čuvanjem Picassovih radova koje su naslijedila njegova djeca, rekao je njegov odvjetnik.

 

U rujnu 2010., le Guennec je otputovao u Pariz kako bi radove predao uredu. Nekoliko dana poslije, zaplijenila ih je policija.
Prvog dana saslušani su bivši električar i njegova supruga Danielle (71), a sljedećih dana bit će saslušano troje Picassovih nasljednika, koji su uvjereni da su djela ukradena.
Djela stvarana do 1932. iznimne su vrijednosti, a radi se o malim platnima, litografijama, kolažima i crtežima i sva su izvrsno očuvana. 

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook