FOTO/ Večeras u Narodnom pozorištu

Pod motom 'Beskonačnost': Mladen Ivanić otvorio 31. Sarajevsku zimu

Kultura07.02.15, 21:00h

Pod motom 'Beskonačnost': Mladen Ivanić otvorio 31. Sarajevsku zimu
Sekretar Evropske Asocijacije Festivala (EFA) Kathrin Deventer zahvalila je direktoru Sarajevske zime Ibrahimu Spahiću uime 100 festivala širom Evrope što donosi kulturu i iskustvo Bosne i Hercegovine u umjetnost i kulturu Evrope

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otvorio je večeras u Sarajevu 31. Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" poručivši da je ta manifestacija svojim vrhunskim dometima obilježila kulturni život Bosne i Hercegovine, Balkana i Evrope.

 

On je istakao da susreti umjetnika različitih civilizacija na tom festivalu dokazuju da različitosti, umjesto da dijele, treba da, kao u slučaju Bosne i Hercegovine, povezuju ljude.

 

31-sarajevska-zima-4

 

Ivanić je rekao da učešće umjetnika iz svih krajeva BiH, susjednih zemalja, Evrope, Indije koja je ovogodišnja zemlja partner festivala, te ostatka svijeta obogaćuje naš život opterećen svakodnevnim problemima.

 

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey naglasila je da je Vijeće Evrope ponosno što će Sarajevska zima još jednom biti održana pod pokroviteljstvom generalnog sekretara Vijeća Evrope Jaglanda Thorbjorna.

 

31-sarajevska-zima-5

 

Dodala je da se raduje uzbudljivom programu festivala u narednim sedmicama.

 

Voditelj Ureda UNESCO-a BiH Siniša Šešum prenio je poruku generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove koja je, u svom pismu kojim potvrđuje pokroviteljstvo Sarajevske zime, navela da je ta manifestacija od svog osnivanja postala važan kulturni događaj i mjesto susreta umjetnika i građana cijelog svijeta.

 

31-sarajevska-zima-3

 

Sekretar Evropske Asocijacije Festivala (EFA) Kathrin Deventer zahvalila je direktoru Sarajevske zime Ibrahimu Spahiću uime 100 festivala širom Evrope što donosi kulturu i iskustvo Bosne i Hercegovine u umjetnost i kulturu Evrope.

 

31-sarajevska-zima-1

 

Moto ovogodišnjeg festivala je "Beskonačnost".

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook