Da ne povjerujete

Druga strana priče: Evo zašto je dobro gristi nokte

Lifestyle07.02.15, 11:56h

Druga strana priče: Evo zašto je dobro gristi nokte
Kada se naše tijelo nađe u doticaju s novim bakterijama, počinje producirati antitijela koja spriječavaju razvoj atipičnih bolesti

 

Pravi nokti sastoje se od kreatina. To su izrasline ostale kroz evoluciju, a ranim ljudima koristili su za penjanje. Osim toga nokti su imali i druge funkcije, slične kao što imaju kanđe životinjama. Njima su prvi stanovnici zemlje strugali, hvatali i rezali predmete, budući da nisu imali druge alate.

 

Nokti u današnjeg čovjeka imaju zaštitnu funkciju, protiv gljivica, a nekima i protiv stresa. Da ne bi bilo zabune sa naslovom – griženje noktiju nije jedna od najzdravijih navika koju ste mogli steći, no za sve one koji se ne mogu odreći tog “slasnog zalogaja” ima i dobra vijest.

 

Svaki put kad stavimo prste u usta u tijelo unosimo veliki broj bakterija koje mogu pomoći u razvijanju boljeg imunološkog sistema, tvrde naučnici.

 

Kada se naše tijelo nađe u doticaju s novim bakterijama, počinje producirati antitijela koja spriječavaju razvoj atipičnih bolesti, piše News. Svakodnevnim griženjem noktiju u tijelo unusimo nove bakterije, a tijelo nam razvija nova antitijela te tako jača naš imunološki sistem.

 

Osim toga, mnogo ljudi grize nokte upravo zbog stresa, i to je učinkovit način rješavanja tog nelagodnog osjećaja. Ali, sjetite se kako ćete tom relaksacijom zadobiti i estetske probleme – neugledne nokte.

 

(Dnevno.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook