31. izdanje međunarodnog festivala

Sarajevsku zimu sutra otvara opera 'Don Pasquale'

Kultura06.02.15, 09:34h

Sarajevsku zimu sutra otvara opera 'Don Pasquale'
Osim centralnog večernjeg dijela, program otvaranja Festivala počet će sutra u jutarnjim satima i trajat će cijeli dan uz raznolik program na više lokacija u gradu

 

Specijalnim programom čija će tema biti "Beskonačnost" ("Infinity") sutra u Narodnom pozorištu će, uz učešće više umjetničkih segmenata, svečano biti otvoreno ovogodišnje XXXI izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

 

Festival će otvoriti komična opera u tri čina "Don Pasquale" Gaetana Donizettija, kojoj će prethoditi raznoliki umjetnički sadržaji - Sarajevska filharmonija izvest će himnu BiH, uslijedit će priča o jogi u svakodnevnom životu, potom će bh. glumci smješteni u ložama Narodnog pozorišta čitati stihove i tekstove istakutih književnika BiH i svijeta, dok će članovi Baleta NPS-a izvesti tačku na pjesmu "My way" Franka Sinatre.

 

Osim centralnog večernjeg dijela, program otvaranja Festivala počet će sutra u jutarnjim satima i trajat  će cijeli dan uz raznolik program na više lokacija u gradu.

 

Tako će se, između ostalog, među brojnim izložbama naći i ona "Konjičko drvorezbarstvo", uz radionicu "Rukotvorine - Zanat" koja će biti upriličena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

 

Arhitektica i dizajnerica Amira Halebić iz firme "Zanat" iz Konjica najavila je da će bh. publici na izložbi premijerno biti predstavljeni novi proizvodi rađeni u saradnji sa skandinavskim dizajnerima.

 

- Riječ je o proizvodima od kojih su neki već nagrađeni na međunarodnom sajmu u Kelnu. Izložba naših proizvoda postavljena je i u Štokholmu, a na ovoj u Sarajevu predstavit ćemo tradicionalne i proizvode iz privatne kolekcije porodice Nikšić - kazala je ona.

 

Izvršni direktor korejskog Schema muzeja umjetnosti Kim Jai Kwan istaknuo je da će na izložbi u Galeriji IPC stvaralaštvo predstaviti šest umjetnika iz Koreje, uz akcent o temi "Pokazatelji beskonačnosti". Istaknuo  je da je Koreja centar kulture u svojoj regiji, kao što je to BiH u ovom dijelu svijeta, te je cilj gostovanja kulturno spajanje tih oblasti.

 

Prvi subotnji događaj bit će održan u ranim jutarnjim satima u dvorani "Zetra", kada će performans "Beskonačnost" izvesti klizači Sarajeva.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook