INFOGRAFIKA/ U rangu smo sa Amerikancima, Kanađanima i Rusima

Gdje je nalazimo na svjetskoj mapi gojaznih: Bosanci i Hercegovci najdeblji u regionu!

Lifestyle23.01.15, 21:10h

Gdje je nalazimo na svjetskoj mapi gojaznih: Bosanci i Hercegovci najdeblji u regionu!
Odmah iza zemalja južnog Pacifika nalaze se i tradicionalno gojazne nacije: Amerikanci, Kanađani, Australijanci i Rusi. Ali među njima su svoje mjesto, za razliku od susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore, zauzeli i stanovnici Bosne i Hercegovine!

 

Najnovija mapa zemalja koje muku muče sa gojaznošću može se okarakterisati kao itekako iznenađujuća. Naime, u prvih deset zemalja nema Sjedinjenih Država, koje su do sada važile za državu sa najvećim procentom gojaznih ljudi, prenosi Blic.

 

gojaznost-svijet


Na najnovijoj listi država sa najvećim procentom gojaznog stanovništva prednjače ostrvske države južnog pacifika, na čelu sa Američkom Samoom.

 

najgojaznije-nacije

 

Kao razlog za ovoliku gojaznost ostrvskih zemalja u blizini Australije i Novog Zelanda navodi se uticaj Zapada, koji je kolonizovao ova ostrva nakon Drugog svjetskog rata, nametnuvši, između ostalog, i svoju kuhinju.

 

Tradicionalna jela ostrvljana poput svježe ribe, mesa i voća zamijenjena su šećerom, brašnom, gaziranim pićima i industrijski prerađenim namirnicama.

 

Ipak, odmah iza zemalja južnog Pacifika nalaze se i tradicionalno gojazne nacije: Amerikanci, Kanađani, Australijanci i Rusi. Ali među njima su svoje mjesto, za razliku od susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore, zauzeli i stanovnici Bosne i Hercegovine!

 

gojaznost-evropa

 

Što se tiče suprotne strane skale, na samom začelju nalaze se Bangladeš i Etiopija, sa svega jednim procentom gojaznog stanovništva. Dobro se kotira i Kina, u kojoj ima svega 5% gojaznih.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook