Foto/Neobična fotografija poznatog kuhara oduševila selektore

Mladen Pikulić, sarajevski fotograf nominovan za godišnju holandsku fotografsku nagradu

Kultura22.01.15, 10:55h

Mladen Pikulić, sarajevski fotograf nominovan za godišnju holandsku fotografsku nagradu
Fotografija holandskog kuhara Hermana den Blijkera koju je snimio sarajevski fotograf Mladen Pikulić oduševila je selektorski žiri za fotografiju godine u Holandiji

 

 

 

Mladen Pikulić, sarajevski fotograf i dvostruki dobitnik nagrade ULUPUBiH, nominovan je za holandsku godišnju fotografsku nagradu Zilveren Camera u selekciji od nekoliko hiljada fotografija čiji su autori istaknuti holandski fotografi.

 

 

Mladen Pikulić je fotografisao poznatog holandskog kuhara Hermana den Blijkera iz Rotterdama iz veoma neobičnog ugla stavljajući akcenat na specifičnosti njegove ličnosti.

 

 

Žiri u kom se nalaze direktori foto muzeja i urednici foto magazina, bio je oduševljen orginalnošću u pristupu tokom snimanja Hermana den Blijkera, što je bilo presudno za uvrštavanje u selekciju.

 

 

mladen-foto-2

Mladen Pikulić, otvaranje izložbe u 'Zvonu'

 

 

Mladen Pikulić, bivši fotoreporter sarajevskog Oslobođenja vlasnik je niza međunarodnih priznanja i već 20 godina radi kao profesionalni fotograf u Rotterdamu.

Autor je nekoliko fotografskih knjiga a njegove fotografije su izlagane u muzejima i foto galerijama u New Yorku, Berlinu, Den Haagu, Amsterdamu...

 

 

Prije dvije godine, tokom boravka u Sarajevu, imao je izuzetno uspješnu izložbu ''Selam from Holland'' u galeriji ''Zvono'' a riječ je o ciklusu fotografija koje su nastale kao rezultat jednoipogodišnjeg istraživanja prelaska Holanđana na Islam.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/k.lj.) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook