AKADEMIK ABDULAH SIDRAN EKSKLUZIVNO ZA DEPO PORTAL

Zašto Emir Nemanja Pantelija pada u histeriju danas zbog onog čemu se smijao juče?!?

Kultura12.01.15, 16:07h

Zašto Emir Nemanja Pantelija pada u histeriju danas zbog onog čemu se smijao juče?!?
Još se nije stišala prašina u BiH, ali i u cijelom regionu, oko misterioznog Pantelije M. iz davne novinarske priče o najpoznatijem reditelju sa ovih prostora i njegovoj ratnoj sudbini. Ekskluzivno za čitaoce DEPO Portala bh. akademik i rediteljev nekada bliski saradnik pojašnjava u čemu je, zapravo, problem?!

 

- Način na koji mi se obratio Gospodin sa Mećavnika onemogućava bilo kakav ozbiljan razgovor. Njega je, kao Panteliju I. Milisavljevića, trebalo podučiti da psovke, uvrede i prostakluci nisu dovoljni da bi se uspješno oponašao stil sarajevske jalije. Eto ga tamo, i nek mu je Bog na pomoći, kaže bh. akademik i književnik Abdulah Sidran u svom ekskluzivnom odgovoru koji je odaslao putem DEPO Portala, te dodaje:

 

- Ali, zbog vaših čitalaca i brojnih komentatora ovoga 'slučaja', koji uglavnom nisu dovoljno upućeni u suštinu problema, želim kazati sljedeće...


Urbana legenda koja govori o tome da se čuveni filmski režiser Emir Kusturica 1992-1994. godine s puškom u ruci borio protiv četnika i na padinama Trebevića branio svoje Sarajevo stara je nešto više od 20 godina. U njoj se kazuje i to da su terenske službe Slobodana Miloševića negdje u Srbiji pronašle frapantno sličnu osobu, izvjesnog Panteliju I. Milisavljevića, i od nje, za potrebe režimske propagande, kreirale Kusturičinog dvojnika. S malo neobičnim, krnjim potpisom - A. Sidran - tekst u kome je sve to opisano objavljen je u sarajevskim RATNIM DANIMA, januara 1993. Nije prouzročio nikakve pisane reakcije, komentare ili osporavanja. Ali je fabula dobila krila i krenula u narod i u svijet.

 

       
O toj urbanoj legendi sa Nemanjom Kusturicom razgovarao sam u dva navrata: prilikom njegovog boravka u Goraždu (6.4.2010.) i tokom našeg prvog susreta na Mećavniku, pet dana kasnije (11.4.2010.), kada je i snimljena emisija RTS-a "Raspakivanje", autorice Antonele Rihe. U emisiji je zabilježen i fragment razgovora (27:20) koji se odnosio na tu temu. O njoj je domaćin Mećavnika izrekao nekoliko komplimenata, a na pomen imena Pantelije I. Milisavljevića lijepo se i slatko nasmijao.   


Ko bude imao strpljenja da pregleda snimak emisije (http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/620101/Raspakivanje.html) neminovno će zaključiti: identitarna zbrka u kojoj živi učinila je da Emir Nemanja Pantelija Kusturica Milisavljević nije sposoban svoje javno ponašanje učiniti racionalnim i konzistentnim. Pada u histeriju danas zbog onog čemu se smijao juče!

          
Brojne su mogućnosti tumačenja takve, veoma komplicirane, osobne psihološke situacije. A svaka od tih mogućnosti daje nove motive i novu snagu urbanoj legendi o slavnom režiseru koji gubi život braneći svoj grad, dok njegov građanski identitet preuzima i novi život nastavlja – njegov dvojnik.
           

Prolaze godine i decenije, a legenda jača i raste!

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook