NOVA ANKETA DEPO PORTALA

I mi svoju predsjednicu za trku imamo: Ko bi bila bh. Kolinda?

Zabava12.01.15, 16:30h

I mi svoju predsjednicu za trku imamo: Ko bi bila bh. Kolinda?
Tragom netom završenih poredsjedničkih izbora u Hrvatskoj, gdje je po prvi put u povijesti naših susjeda na čelo države došla žena, DEPO Portal pokreće novu anketu za svoje čitaoce sa pitanjem: Ko bi bila bh. Kolinda?

Pri izboru osam dama koje bi možda jednog dana mogle zasjesti na tron Bosne i Hercegovine, odnosno postati dio troglavog predsjedništva, rukovodili smo se njihovim javnim političkim angažmanom prethodnih godina, ali i izvjesnim kvalitetima kojim pretenduju na ovu funkciju kada jednog dana i Bosna i Hercegovina bude spremna da pripadnicu ljepšeg spola izglasa u vrh države.


Anketa je otvorena do ponedjeljka, 19. januara, a glasati možete u donjem desnom uglu naslovne stranice našeg portala.


1.Lidija Korać

izbori-u-bih-lidija-korac


Dugogodišnja isturena članica SDP-a BiH Lidija Korać trenutno je poslovna direktorica i potpredsjenica ove stranke. U bh. javnosti je poznata i kao predsjednica Centralne izborne komisije, što je bila od 2001. do 2004. godine, a potom i kao direktorica dnevnog lista 'Oslobođenje'. U SDP se učlanila 2008. godine, a svojim ambicioznim nastupima u javnosti odmah se nametnula kao prepoznatljiva političarka ove stranke koja ima aspiracija i ka višim funkcijama.


Međutim, uoči nedavnog Vanrednog kongresa SDP-a Lidija Korać se nije kandidovala za izbor novog partijskog lidera, te svoj neangažman obrazložila sljedećim riječima:


- Nisam se kandidirala jer smatram da nismo društvo koje je sazrelo za ženu!


Ipak, možda Lidiju Korać već za nekoliko mjeseci vidimo na novoj listi SDP-ovih kandidata za novog predsjednika, koji će se birati na redovnom kongresu ove partije, a potom možda i nekoj narednoj listi za državno predsjedništvo.  


2. Željka Cvijanović

Željka Cvijanović nova


Iako mnogi smatraju da je Željka Cvijanović samo poslušni pijun u rukama Milodara Dodika, ipak je riječ o politički najisturenijoj ženi u BiH, koja obnaša jednu od najvažnijih entitetskih funkcija.


Kako će završiti politička karijera Željke Cvijanović i da li će je Dodik uništiti do temelja, pokazat će vrijeme, no za sada ostaje činjenica da premijerka Republike Srpske ima afiniteta ka vrhu države i da joj je malo falilo da na posljednim izborima bude izglasana kao srpski član Predsjedništva BiH.

     
Ako preživi naredne četiri godine na čelu Vlade Republike Srpske, sa Dodikom ili bez njega, teško je vjerovati da Željka Cvijanović i dalje neće upirati pogled ka vrhu države.


3. Aleksandra Pandurević

aleksandra-pandurevic-na-tv1


Ratoborna članica SDS-a, koja je u epicentar bh. javnosti stigla nakon izbora 2010. godine kada je izabrana je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i naredne četiri godine bit će u žiži najvećih državnih događaja. Naime, nakon prošlogodišnjih izbora mandat je produžila pa je za očekivati da i njene političke ambicije narastu.

 

Prije političke karijere radila je kao novinar za „Srpsko Oslobođenje“, beogradske „Vesti“ i sedmični list „Pečat“, no nakon političkih angažmana teško je vjerovati da će se vraćati u novinarske vode. Stoga gotovo sa sigurnošću možemo vjerovati da će Aleksandra Pandurević uskoro 'zapucati' na daleko konkretnije entitetske pa i državne funkcije.


Mnogi vjeruju i da bi njen drčni politički gard mogao biti iskorišten u mnogo bolje svrhe - kada bi ga usmjerila u borbu za državu Bosnu i Hercegovinu.  

 

4. Sabina Ćudić

Sabina Ćudić


Mlada i ambiciozna članica Naše stranke, i njena potpredsjednica, već je ranijih godina pokazala da i te kako ima velike političke apetite i da se neće zadovoljiti samo stranačkim anagažmanima. Prije dvije godine nije postala načelnica Novog Sarajeva, ali vjerujemo da od toga neće odustati tako lako te da će borbu za neku veću gradsku ili općinsku funkciju nastaviti na narednim lokalnim, ali i parlamentarnim izborima. Za sada je dosegla do zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, a poslije toga ko zna... 


Ova magistrica politologije izuzetno je elokventa i srčana u iznošenju svojih političkih stavova, a kako prođu oni koji tome baš i nisu vični najsvježije ilustruje primjer pobijeđenog Ive Josipovića.


5. Ismeta Dervoz

ismeta dervoz


Iako je najavila povlačenje iz politike i odlazak u penziju, donedavna članica SBB-a (mada i dalje nije jasno da li je zaista isključena i Radončićevog Saveza za bolju budućnost) i dalje se u javnosti prepoznaje kao najrječitija političarka i operativka kojoj malo ko može parirati. Besprijekorno tačna, precizna, vrijedna i odgovorna, Ismeta Dervoz sušta je suprotnost većine političara koji lamentiraju nad BiH posljednjih decenija.


Doduše, bivša pjevačica, muzičarka i dugogodišnja televizijska uposlenica, u politiku je dospjela neočekivano, te stoga očito nije ni imala afiniteta ka građenju velike političke karijere, no to ne znači da uz navedene osobine ne bi daleko dogurala, pa čak i do najviših državnih razina.


Ukoliko se, ipak, ne povuče sa političke scene, sve opcije su moguće...


6. Borjana Krišto

krišto


Bivša predsjednica Federacije BiH i istaknuta članica HDZ-a BiH i te kako ima političkih aspiracija ka najvišim državnim funkcijama. Osim što je već bila na čelu Federacije, Borjana Krišto svoje ambicije potvrdila je i na pretposljednim državnim izborima kada se borila za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali joj je to mjesto 'preoteo' Željko Komšić.  


Iako je prošle godine malo utihnula, Borjana Krišto je kontinuirano prisutna u javnom i političkom životi zemlje, a kao članica jednje od najvećih bh. stranaka to će zasigurno ostati i u budućnosti. Stoga ne sumnjamo da ćemo njeno ime i dalje gledati na kandidatskim listama za najviše državne fukcije, što svakako podrazumijeva i ponovnu borbu za mjesto u državnom predsjedništvu.   


7. Besima Borić

besima-boric


Politička karijera Besime Borić ima zavidnu putanju. Političkim radom počela se baviti još u ranoj mladosti, obnašala brojne političke funkcije u Kantonu Sarajevo, federalnom i državnom parlemantu, bila zapažena i uspješna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u KS, te aktivna učesnica Ženske socijaldemokratske mreže za Jugoistočnu Evropu...


Danas je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, članica je Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a BiH, a bila je i jedina žena kandidat za izbor novog lidera stranke čiji je dugogodišnji odani član. Nije prošla, možda upravo zbog konstatacije njene stranačke kolegice s početka teksta - da BiH nije društvo sazrelo za žene!      

 

No, kada bh. društvo sazrije, nije isključeno da će ime Besime Borić da se pojavi na kandidatskim listama za mnogo veće funkcije od predsjednice SDP-a, možda već i na novim parlamentarnim izborima u BiH.      


8. Dušanka Majkić

Dušanka Majkić nova


Državna poslanica Dušanka Majkić još je jedna ratoborna političarka iz RS-a koju najglasovitije prepoznajemo po ultimativnim replikama iz Parlameta BiH, u kojima se najčešće 'prepucava' sa zatupnicima SDA.


Kao članica SNSD-a, vjerni je glasnik Dodikovih stavova, a u jednom od rijetkih intervjua u kojima je govorila o sebi, priznala je da je upravo lider Republike Srpske presudno uticao na njenu odluku da zagazi u političke vode.


A koliko je duboko spremna da gazi, tek će se pokazati, no teško je povjerovati da će se Dušanka Majkić tako lako odreći političkih privilegija i da će se njene ambicije zaustaviti na poslaničkom mandatu u državnom parlamentu. Živi bili pa vidjeli! 

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook