Ništa od miliona

Daj šta daš: Šušić pristao na skromnih 150.000 maraka i odustao od tužbe

Sport08.01.15, 13:47h

Daj šta daš: Šušić pristao na skromnih 150.000 maraka i odustao od tužbe
Iako je prvotno bio vrlo nezadovoljan načinom na koji se rastao sa čelništvom NS BiH, bivši izbornik Safet Sušić ipak je odustao od tužbe zbog neizmirenih dugovanja.

 


Smijenjen je još 17. novembra, no trakavica oko novca koji je trebao dobiti na razilasku poprilično se rastegla. Najprije je bilo govora o džentlmenskom razilasku. No, uskoro smo kontaktirali Safeta Sušića, koji je u decembru kazao kako zbog razilaska u stavovima sa Savezom po pitanju iznosa i odugovlačenja isplate duga čak razmišlja i o tužbi. Ipak, na kraju će priča – završiti bez intervencije sudskih organa. Iako je Sušić je isticao kako želi 350.000 maraka, pristao je na 150.000 duga, koliko mu je Nogometni savez BiH i prvotno obećao isplatiti.


Savez je tako ostao dosljedan po pitanju odluke donesene nakon 26. sjednice IO-a NS-a BiH, održane 11. decembra u Sarajevu.


- Izvršni odbor NS-a BiH je na preporuku Pravne službe odbio zahtjev smijenjenog izbornika Safeta Sušića koji je tražio da mu Savez isplati još sedam plaća, što bi iznosilo čitavih 350.000 maraka. Donijeta je odluka da mu se isplati ono što je zaradio, još jednu plaću i četiri bonusa, što iznosi 150.000 maraka, izjavio je tada glavni tajnik NS-a BiH.


Bivši izbornik tada je isticao da će u sklopu kompromisa Savezu oprostiti drugu godinu ugovora, ali da neće odustati od svog dijela – dakle 150.000 maraka zarađenih do dana smjene (17. prosinca) plus 350.000 maraka do lipnja sljedeće godine, što bi predstavljalo odštetu zbog smjene.


Kada su ga novinari kontaktirali u decembru, bio je vrlo razočaran…


- Oni su odlučili ne isplatiti mi ne samo odštetu, nego i ono što mi duguju, rekao nam je u jednom dahu, dodajući: Vrlo sam razočaran ponašanjem tih ljudi nakon pet godina zajedničkog rada. Nisam to očekivao. Bio sam za džentlmenski razlaz, a oni sada odugovlače i isplatu onog što su odlučili isplatiti, rekao je tada.


U međuvremenu je odbio ponude jednog turskog kluba i Saudijaca te se “ohladio” od ideje da tuži Savez koji ga je smijenio jer je utvrđeno da su nakon četiri kvalifikacijska kola “ugrožene šanse da se reprezentacija plasira na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016”.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook