Djevojke, oprez

A sada i službeno: Muškarci koji objavljuju puno 'selfija' vjerovatno su...

Lifestyle07.01.15, 21:35h

A sada i službeno: Muškarci koji objavljuju puno 'selfija' vjerovatno su...
Psiholozi sa univerziteta u Ohiju proveli su istraživanje na 800 muškaraca u dobi od 18 do 40 godina

 

Postalo je službeno - muškarci koji imaju puno 'selfie' fotografija su čudni, a najgori su oni koji za 'selfije' koriste filtere na Instagramu. Naime, istraživanje univerziteta u Ohiju pokazalo je da je kod muškaraca koji objavljuju mnogo 'selfie' fotografija vjerovatnije psihopatsko ponašanje, javlja Metro.co.uk.

 

Kod osoba koje za svoje selfije koriste i filtere, prema ovom istraživanju, prisutan je veći nivo nedruštvenog ponašanja poput narcizma i opsesije vlastitom pojavom. Psiholozi sa univerztiteta u Ohiju proveli su istraživanje na 800 muškaraca u dobi od 18 do 40 godina, to jest, na njihovim navikama s objavom fotografija na društvenim mrežama. Ispitanici su morali rješavati testove kojim se ispitivala njihova taština, a morali su i podijeliti informaciju uređuju li svoje fotografije filterima ili obrezivanjem.

 

- Ne iznenađuje da su muškarci koji objavljuju puno selfija i troše puno vremena na njihovu obradu više narcisoidni, no ovo je prvi puta da je to potvrđeno istraživanjem - izjavila je docentica na sveučilištu Ohio Jesse Fox koja je vodila istraživanje.

 

- Još zanimljivije otkriće je da je kod takvih osoba prisutnije asocijalno i psihopatsko ponašanje te da su skloniji samo-objektivizaciji. Mnogi misle da muškarci niti ne rade takve stvari, no definitivno rade - rekla je Fox.

 

Dodala je kako psihopatiju karakterizira impulsivnost.

 

- Oni će okinuti fotografije i odmah ih objaviti jer se žele vidjeti - zaključila je Fox.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook