Najavili nove projekte

East West Centar ove godine slavi deset godina uspješnog rada

Kultura05.01.15, 18:06h

East West Centar ove godine slavi deset godina uspješnog rada
East West Centar puni ove godine deset godina uspješnog rada. Protekla godina je bila jedna od najuspješnijih u postojanju ove nezavisne međunarodne kulturne organizacije iz Sarajeva.

 

 

U teatru je East West producirao zajedno sa Nacionalnom misijom Republike Francuske ”Centenaire,” multimedijalni događaj “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova.” Ovu predstavu izvedenu na godišnjicu Sarajevskog atentata na Latinskoj ćupriji podržala je Evropska unija. Više od 10000 gledalaca je pratilo predstavu uživo i  preko million u živom televijskom prenosu NTV Hayat, a izvještaj o ovoj prouci mira iz Sarajeva prenesen je širom svijeta putem svjetskih agencija. U predstavi je učestovalo više od 600 učesnika iz 12 zemalja. Višestruko nagrađivana predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” gostovala je u Narodnom pozorištu u Podgorici, zatim u Nikišiću, Visokom i Konjicu. East West je, također, bio koproducent predstave “Pobunjenik M.K.” u režiji Nermina Hamzagića

 

U videu, “VISA World Cup” je angažirao East West za kreaciju videa o bh. navijačima. Video u režiji Harisa Pašovića je bio najgledaniji evropski video u ovoj seriji tokom Svjetskog nogometnog prvenstva.  

 

U vizualnoj umjetnosti East West je imao izložbu sarajevskih fotografa “Sarajevska crvena linija” u Istanbulu u Gradskoj galeriji Beyoglu. East West je zajedno sa kulturnom organizacijom Art & Life Istanbul inicirao razmjenu izložbi likovnih stvaralaca BiH i Turske. East West je bio su-organizator izložbe fotografija “Od Kosntantinopolja do Istanbula” koju je Pera Muzej postavio u Umjetničkoj galeriji BiH i izložbe savremene turske umjetnsoti “Ja imam priču.” U East West-u je gostovao Chris Dercon, jedan od najvećih svjetskih kulturnih mislilaca. Održao je predavanje “Sve se može promijeniti” u Parlamentu BiH, koje je bilo otvoreno za široku publiku, a East West je ogranizirao niz susreta bh. likovnih stvaralaca i direktora galerija i muzeja sa direktorom jedne od najvećih svjetskih umjetničkih galerija, Tate Modern iz Londona. Haris Pašović je održao  predavanje o “Sarajevskoj crvenoj liniji” u Muzeju moderne umjetnosti u Roterdamu. 

 

U muzici, East West je izveo gala koncert “Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi” za učesnike međunarodne konferencije European Foundation Centra. 

 

BBC je pozvao Harisa Pašovića da svojim esejom otvori seriju “Rat koji je promijenio svijet” za World Service i publiku od 44 miliona slušalaca. Direktor East Westa je također učestovao na ovogodišnjem Central European Forum u Bratislavi kao jedini predstavnik sa Balkana. 

 

Za ovu godinu East West Centar priprema niz projekata kojim će obilježiti svoj jubilej. 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook