Pomoću jednog organa

Novi test provjerava imate li bezazlene simptome ili smrtonosnu bolest

Lifestyle15.12.14, 15:50h

Novi test provjerava imate li bezazlene simptome ili smrtonosnu bolest
Test je prvenstveno namijenjen ljudima u područjima gdje zdravstvena njega nije lako dostupna


Naučnici Karthik Ramamurthy, Siddharth Kulkarni i Rahul Deshpande iz Indonezije osmislili su test koji bi trebao olakšati dijagnosticiranje bolesti gledanjem jezika.

 

Test je prvenstveno namijenjen ljudima u područjima gdje zdravstvena njega nije lako dostupna. Novi test funkcionira tako da digitalnom analizom slike jezika pronalazi simptome.

 

U njihov računalni program mogu se upisati simptomi koje pacijent ima te se ubaciti slika jezika, a program odlučuje treba li pacijent potražiti stručnu pomoć i otputovati do bolnice.

 

Raznolike pojave na jeziku, kao što su povećanja, različite teksture i boje, simptomi su različitih bolesti, od gripe pa sve do HIV-a.

 

Ovaj program omogućit će dijagnozu čak 14 različitih bolesti samo na temelju slike jezika, no znanstvenici koji rade na njemu nadaju se da će i taj broj s vremenom povećati.

 

Neke od bolesti koje program može prepoznati su HIV (crne mrlje na jeziku), rak usne šupljine (krvarenje, kvržice, rane), sifilis (duge i duboke udubine na jeziku) i druge bolesti čija pravovremena dijagnoza može spasiti pacijente koji ne mogu svratiti do bolnice kada god požele.

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook