Njemačka štampa

'Titove naočale' u kinima: Ko je do juče bio junak, već danas može biti odbačen

Kultura13.12.14, 14:33h

'Titove naočale' u kinima: Ko je do juče bio junak, već danas može biti odbačen
Svaka porodica ima isto toliko legendi koliko i tajni. Legende se uvijek iznova pričaju, dok tajne ostaju skrivene, priča Altaras na početku filma

 

Izvor: Dw.de

 

Povodom početka prikazivanja dokumentarnog filma "Titove naočale" u njemačkim kinima, Frankfurter Rundschau donosi članak o tome filmu, koji je baziran na knjizi Adriane Altaras, autorice rođene u Zagrebu u jednoj židovskoj obitelji, a koja živi u Njemačkoj.

 

"'Svaka obitelj ima isto toliko legendi koliko i tajni. Legende se uvijek iznova pričaju, dok tajne ostaju skrivene', priča Altaras na početku filma. Njezin radoznali pogled i oko kamere te tajne sada otkrivaju. Adriana Altaras je glumica i redateljica, u međuvremenu i spisateljica, koja živi u Berlinu. Rođena je 1960. u Zagrebu; kad je imala četiri godine roditelji su napustili tadašnju Jugoslaviju.

adriana-altaras
Adriana Altaras

 

Otac, koji je do tad bio šef bolnice, pao je u nemilost tadašnjeg režima. Došavši u Njemačku, u Gießen, roditelji su se angažirali u židovskoj zajednici, otac je postao priznati radiolog, majka je radila kao arhitektica u gradskoj upravi, dok je kćerka isprva odrastala kod tetke u Italiji. Kad su ju roditelji poveli sa sobom odmah su zatim Adrianu poslali u internat u Marburg.

 

Za potrebe snimanja filma ona sluša priče o tome što je od svakodnevice njezinih 'vikend-roditelja' propustila. Ovo je posebna vrsta roadmovie-a (film ceste) kojega predstavlja redateljica filma Regina Schilling. Njezina junakinja i lokacije su stvarne. Adriana Altaras svoje putovanje započinje na posljednjem prebivalištu svojih roditelja i putuje preko Italije do Hrvatske. Ono što pritom saznaje u biti ju ne može više iznenaditi.

 

Njezina knjiga 'Titove naočale' je kostur filma, stare fotografije i stare videosnimke ga ukrašavaju, moderna kamera mu dodaje boje i atmosferu. Iz epizoda nastaje jedna životna priča koja je u 20. stoljeću u Europi oblikovana kroz rat i ideologiju. Tko je do jučer još bio junak, mogao je danas već biti odbačen. Židovi su kao komunisti živjeli pod dvostrukim opterećenjem", piše Frankfurter Rundschau.

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook