VIDEO/ 'E-GERMINAL: U PAKLU KINESKIH TVORNICA'

Zastrašujuća istina o Apple-u: Nakon ovog dokumentarca više nikada nećete poželjeti iPhone!

Mediji11.12.14, 15:23h

Zastrašujuća istina o Apple-u: Nakon ovog dokumentarca više nikada nećete poželjeti iPhone!
Dokumentarni film "E-Germinal: U paklu kineskih tvornica", bavi se zastrašujućom istinom o uvjetima u kojima se stvara jedno od najprestižnijih dostignuća moderne tehnologije - iPhone. Oni koji su pogledali ovaj film, zasigurno su promijenili odnos prema moćnom Apple-u

 

Foxconn je toliko važan za Kinu, da je sve vezano za njega nacionalno pitanje. Ta kooperantska tvrtka u Kini zapošljava milion osoba i ostvaruje trećinu kineskoga izvoza.


Unatoč tome što se u nekoliko navrata našla na meti optužbi, ova kompanija se i dalje širi te otvara nove tvornice u zabačenim područjima u kojima nema organizacija za zaštitu radničkih prava.

 

Godine 2010. Foxconn je izazvao pozornost medija zbog vala samoubistava. U Foxconnovim tvornicama samoubistva su uobičajena pojava posebno zbog teških uvjeta rada. Ondje se slamaju i najmotiviraniji kineski zaposlenici.


Budući da Foxconn svakodnevno napuštaju stotine zaposlenika bijesnih zbog uvjeta rada, u tvrtki su angažirali agente za vrbovanje novih radnika.


No, Foxconn nije samo štetan za svoje zaposlenike, nego i za okoliš: jezera su onečišćena hemikalijama koje izazivaju hronične bolesti od kojih obolijevaju cijela sela.


Dokumentarni film "E-Germinal: U paklu kineskih tvornica", snimljen 2012. godine, bavi se zastrašujućom istinom o uvjetima u kojima se stvara jedno od najprestižnijih dostignuća moderne tehnologije - iPhone. Oni koji su pogledali ovaj film, zasigurno su promijenili odnos prema moćnom Apple-u.  


Samo u tvornici, u sklopu Foxconn-a, koja se bavi proizvodnjom iPhone-a radi preko 300.000 Kineza (gotovo cijelo Sarajevo!) za mjesečnu platu od oko 220,00 dolara (oko 330,00 KM). Od bijedne plate odbijaju se troškovi za tzv. spavaonu i hranu, tako da na koncu ona iznosi oko 160,00 dolara (ili 240,00 KM). Većina  izdrži najduže godinu dana, nakon čega mnogi izvrše samoubistvo, neki bježe, a neki završavaju kao trajni invalidi.  


Uz sve to, dodatno zastrašujuće zvuči činjenica da se u tvornici zapošljavaju čak i srednjoškolci od 16 godina, koji su prema važećem zakonu dužni da ovdje odrade tri mjeseca prakse, bez čega ne mogu završiti srednju školu. Mnogi se odavde više nikada ne vrate...


Redateljica kontraverznog dokumentarca je Anne Poiret, dobitnica prestižne nagrade Albert Londres za dokumentarni film "Muttur, a Crime Against Humanitarians" (2007.). Režirala je niz reportaža i dokumentaraca, poput "Namibia, the 2nd Reich Genocide", a snimila je i dokumentarac "State Builders", posvećen osnivanju Republike Južni Sudan.


Film "E-Germinal: U paklu kineskih tvornica" nedavno je prikazan na HRT-u, no, nažalost, na YouTube-u nije dostupan s prijevodom. Međutim, slika i pojedini kadrovi govore više od riječi...  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook