Izvršni odbor N/FSBiH danas zasjeda na Ilidži

Hoćemo li danas konačno dobiti selektora bh. reprezentacije?

Sport11.12.14, 08:28h

Hoćemo li danas konačno dobiti selektora bh. reprezentacije?
Prijedlozi kandidata za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine biće razmatrani na današnjoj sjednica Izvršnog odbora N/FSBiH, koja će biti održana u hotelu Kristal na Ilidži u 12 sati.

 


Uoči sjednice IO bh. kuće fudbala, Komisija za imenovanje nasljednika bivšeg stratega zmajeva Safeta Sušića dostaviće fudbalskoj vladi naše zemlje spisak kandidata koji ispunjavaju kriterije za funkciju prvog stručnjaka državnog tima.


Veliki broj uglednih domaćih i inostranih trenera pominjao se među kandidatima za selektora BiH, koji će je predvoditi u nastavku kvalifikacija za EP 2016. u Francuskoj. Nakon što je prvi favorit Saveza i javnosti Vahid Halilhodžić odbio da prihvati selektorsku funkciju, Ad hoc komisija razgovarala je sa 11 kandidata, među kojima su bili Mehmed Baždarević, Blaž Slišković, Milovan Rajevac, Amar Osim, Faruk Hadžibegić, Dragan Okuka, Felix Magath, Šener Bajramović, Sergej Barbarez, Igor Štimac i Vlatko Glavaš. Među potencijalnim kandidatima za novog stratega naše najbolje selekcije pominjali su se još i Miroslav Ćiro Blažević, Giovanni Trapattoni, Lothar Matthäus, Enzo Schifo... 
   

"Ne znam da li će danas biti izabran selektor, mada je na dnevnom redu sjednice Izvršnog odbora informacija Komisije o razgovorima sa svim kandidatima. Komisija će razmotriti sve aplikacije prije sjednice Izvršnog odbora. Sada ne znamo kakvi će biti njeni prijedlozi i odluka IO", rekao je generalni sekretar N/FSBiH Jasmin Baković. 


Pred članovima Izvršnog odbora je zadatak da izaberu najboljeg stručnjaka koji će imati težak posao u daljem toku kvalifikacija za EP pošto se BiH nalazi na petom mjestu grupe B sa samo dva boda iz četiri utakmice. Kako sada stvari stoje, moguće je da novi selektor i ne bude danas imenovan pošto je krajnji rok za izbor 31. decembar.


Podsjetimo, Baždarević, Hadžibegić, Osim, Slišković, Barbarez i Rajevac imaju u ovom trenutku najveće šanse da uđu u najuži izbor za selektora BiH. Njih šestorica ravnopravno konkurišu za novog stratega bh. tima.


Na dnevnom redu sjednice IO N/FSBiH je sedam tačaka. Između ostalog razmatraće se i informacija o prijedlozima za izbor stručnih štabova ostalih reprezentativnih selekcija, izvještaji nadležnih organa o domaćim takmičenjima u jesenjem dijelu sezone 2014/2015, finansijska pitanja, licenciranje klubova, itd.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook