Nakon 18-godišnje obnove, vinula se iz pepela

Promocija prve monografije o sarajevskoj Vijećnici 17. decembra

Kultura09.12.14, 13:31h

Promocija prve monografije o sarajevskoj Vijećnici 17. decembra
Knjiga je u potpunosti finansirana od nepovratnih donacija prikupljenih na internet platformi Kickstarter


Sarajevska gradska vijećnica je nezaobilazan dio većine panoramskih prikaza grada i simbol njegovih promjena. Nakon osamnaestogodišnje obnove, vinula se iz pepela i prkosno uspravila, još ljepša i raskošnija u svojoj autentičnosti, a u decembru izlazi prva knjiga o ovoj građevini ikada napisana.


Kao gradska kuća, a još više kao sjedište Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Bosni i Hercegovini, Vijećnica je duže od jednog stoljeća bila u žiži kulturnih i političkih dešavanja glavnog grada. Svjedok je promjene nekoliko državnih sistema, atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona u vrijeme Olimpijskih igara i barbarskog razaranja.

 

Imajući u vidu značaj ove građevine i činjenicu da za sve vrijeme njenog postojanja nikada nije napisana knjiga, arhitektonski studio URBING se u saradnji sa upravom Grada Sarajeva odlučio na smion poduhvat pripremanja prve monografije ‘Sarajevska vijećnica’, koju potpisuje grupa autora usko vezana za projekat obnove (Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović, Smajo Mulaomerović). Knjiga je u potpunosti finansirana od nepovratnih donacija prikupljenih na internet platformi Kickstarter.

 

Nakon šestogodišnjeg rada, svečana promocija knjige održat će se 17. decembra u Vijećnici, s početkom u 19 sati. Ova monografija cjelovito predstavlja Vijećnicu i kao građevinu i kao instituciju, uz pregled istorijskog konteksta, gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, te precizan faktografski snimak i hronologiju, a bit će objavljena na bosanskom (BHS) i engleskom jeziku.

 

Promocija je otvorena za javnost, a istoj će prisustvovati važne ličnosti iz oblasti politike, kulture i umjetnosti, partneri koji su podržali obnovu, te autori knjige.


(DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook