VIDEO/ Po izboru 'Metacritica'

Ove morate pogledati: Deset najboljih ovogodišnjih filmova su...

Kultura07.12.14, 21:20h

Ove morate pogledati: Deset najboljih ovogodišnjih filmova su...
S obzirom na to da se uglavnom okreće američkom i zapadnoevropskom tržištu, tako je i pri pravljenju ove liste Metacritic analizirao mahom analize američkih, britanskih i francuskih kritičara


Site Metacritic početkom decembra objavio je svoju tradicionalnu listu najboljih ostvarenja godine na izmaku. Njihova lista nastala je na osnovu analize do sada objavljenih top-lista filmskih kritičara i medija, pa tako konačan poredak predstavlja sumiranje prvih, drugih i svih ostalih mjesta koje su odabrani naslovi zauzeli na brojnim listama.

 

S obzirom na to da se uglavnom okreće američkom i zapadnoevropskom tržištu, tako je i pri pravljenju ove liste Metacritic analizirao mahom analize američkih, britanskih i francuskih kritičara.

 

Na vrhu liste našao se film "Boyhood" Richarda Linklatera, koji je već viđen kao jedan od favorita na dodjeli Oscara. Intimna drama o odrastanju dječaka, snimana u realnom vremenu tokom perioda od 12 godina, nalazi se na skoro svim relevantnim listama najboljih filmova godine, i to najčešće na samom vrhu.

 

 

 

Drugo mjesto zauzima film "Zbogom jeziku" (Adieu au langague) slavnog reditelja Jeana Luc-Godarda. Najnovije Godarovo ostvarenje ujedno je i najzanosnije u njegovoj plodnoj i hvale vrijednoj karijeri, a nakon premijere u Cannesu, film je odmah osvojio kritičare iz cijelog svijeta.

 

 

Treće mjesto na listi zauzeo je film "The Grand Budapest Hotel", koji je režirao miljenik domaće publike Wes Anderson. Ovaj raskošni film sa elementima komedije i avanture prati Gustava H. (Ralph Fiennes), legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata i potrčka Mustafe (Toni Revolori), dječaka koji postaje njegov najvjerniji prijatelj. Izvanrednu glumačku ekipu čine i Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton, Owen Wilson, Jude Law, Willem Dafoe.

 

 

Četvrto mjesto zauzima film "Birdman" Alehandra Gonzaleza Inarritua. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, ovaj crnohumorni dragulj filmske umjetnosti donosi Michaela Keatona u glavnoj ulozi nekadašnje filmske zvijezde koja je digla ruke od popularne superherojske franšize, da bi dvije decenije kasnije pokušao da oživi karijeru u adaptaciji Karverove kratke priče "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi". Na dodjeli nezavisnih Gotham nagrada 1. decembra u SAD-u, film je proglašen najboljim, ostavljajući za sobom i "Boyhood" i "The Grand Budapest Hotel", dok je Keaton izabran za najboljeg glumca.

 


Peto mjesto na osnovu kritika i rang-lista kritičara zauzeo je film "Whiplash" Demiena Chazellea, jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg Sundance festivala, koji je odmah po premijeri u januaru dobio odlične ocjene kritike. Film prati Milesa Tellera u ulozi mladog bubnjara koji se tokom školovanja probija na muzičku scenu, a u Hollywoodu već slovi za potencijalno iznenađenje na dodjelama nagrada, kao još jedan mali film koji može da osvoji veliki broj srca među publikom i kritikom.

 


Šestu i sedmu poziciju dijele filmovi "Under The Skin" i "Nightcrawler" koji imaju istovjetan broj poena na Meatacritic listi. "Under The Skin", u režiji Jonathana Glazera, naučno-fantastični je triler koji prati vanzemaljku (Scarlett Johansson) u pohodu na muškarce, koja potom upada u niz intimnih odnosa sa stanovnicima jednog mjesta u Škotskoj, čija tijela potom misteriozno nestaju.

 


"Nightcrawler" je rediteljski debi Dana Gilroya, koji je premijerno prikazan u septembru na prestižnom Filmskom festivalu u Torontu. Jake Gyllenhaal u jednoj od svojih boljih uloga igra mladića koji snima zločine po Los Angelesu, ne bi li potom snimke prodao medijima.

 

 

Tomas Anderson je prvi reditelj kojem je pošlo za rukom da na velikom platnu u dugometražnom ostvarenju oživi neko od djela popularnog i misterioznog američkog pisca Thomasa Pynchona. "Inherent Vice" predstavlja još jednu njegovu uspješnu saradnju sa Joaquinom Phoenixom, nakon što su zajedno birljirali u "Masteru". Ova priča o detektivu Larryju koji istražuje ubistvo momka svoje bivše djevojke premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u New Yorku u oktobru, a određena američka kina prikazivaće je od 12. decembra, dok će širom svijeta biti u dvoranama tek u januaru - što znači da reditelj i ekipa više nego očigledno ciljaju na Oscare. Film na listi zauzima osmu poziciju.

 


Na devetoj poziciji je film ništa manje ambicioznog redatelja i veterana Clinta Eastwooda. Drama "American Sniper", u kojoj Bradley Cooper tumači naslovnu ulogu, zapravo je ekranizacija životne priče najuspješnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, Chrisa Kayla. Film je snimljen prema knjizi koju je Kayle napisao, nakon što je odradio četiri misije u Iraku gdje mu je u nekoliko navrata život bio u opasnosti. I ovaj film ima oskarovski tempiranu distribuciju, pa tako nakon par festivala u novembru, u kina dolazi u decembru.

 

 

Za desetu poziciju na listi trenutno se kandidovalo nekoliko filmova, koji imaju ujednačene ocjene kritike. To su dvije adaptacije, ostvarenje "The Theory of Everything" Jamesha Marsha, zasnovano na memoarima bivše supruge Stephena Hawkinga, i film "Gone Girl" Davida Finchera, odlično tempirani triler koji je na veliki ekran oživio radnju istoimenog književnog bestselera autorice Gillian Flynn.

 

U trci je i naučno-fantastični spektakl "Interstellar", jedan od većih epskih blockbustera godine, kojim se Christopher Nolan vratio u rediteljsku stolicu, kao i film "Selma", istorijska drama Ave DuVernay, koja prati Martina Luthera Kinga u maršu koji je promijenio istoriju SAD-a.

 

(B92.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook