Najrazrušeniji grad na Starom kontinentu

'Evropska Hiroshima': Kompanija 'Lego' u akciji gradnje Mostara!

Zabava05.12.14, 14:17h

'Evropska Hiroshima': Kompanija 'Lego' u akciji gradnje Mostara!
Napraviti lego-slagalice „Rebuild Mostar“ mogao bi biti novi iskorak u filozofiji kompanije Lego, koji bi krenuo u „lokalizaciju proizvoda“


Najrazrušeniji grad na Balkanu i Evropi, Mostar, mogao bi postati prestižni simbol Lego kompanije. Mostar je u proteklom ratu u svjetskim medijama nazvan „evropskom Hiroshimom“, a i danas, 20 godina nakon rata, i dalje je najrazrušeniji grad na  u Evropi.

 

U Mostaru je još oko 4.000 ruševina, njegove glavne ulice su još uvijek najvećim dijelom urbani kosturi. Osim toga, u Mostaru je još 3.328 oštećenih i uništenih stambenih objekata, što je pravi pakao za život jedne urbane sredine. Napraviti lego-slagalice „Rebuild Mostar“ mogao bi biti novi iskorak u filozofiji kompanije Lego, koji bi krenuo u „lokalizaciju proizvoda“, objavio je u svojoj analizi Trend&Innovation media servis.

 

Oko tridesetak hiljada Mostaraca je tokom rata moralo napustiti grad. U međuvremenu, stasale su nove generacije, tako se danas broj Mostaraca u svijetu procjenjuje na oko 40 000.


Mostar je i danas simbol najveće razrušenost na Balkanu i Evropi. Izuzetno brojna dijaspora bila bi primamljivo tržište za kompaniju Lego, a osim toga, mogao bi se načiniti i proizvod vrlo zanimljiv milionima turista koji pohode Mostar.

 

Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija napraviće tokom januara prezentaciju projekta „Lego Mostar – Rebuild euro-Hiroshima“  kao dijela kampanje za ubrzanje obnove grada i za novi turistički proizvod.

 

(Atrakcija.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook