Istraživanje otkriva

Da li su pametniji: Zablude o ljevorukima u koje vjerujemo

Lifestyle03.12.14, 21:52h

Da li su pametniji: Zablude o ljevorukima u koje vjerujemo
Jeste li čuli da su osobe koje pretežno upotrebljavaju lijevu ruku umjetničke duše? Psiholozi ističu da je ovo samo jedan od popularnih mitova o ljevorukima...

 


Zanimljiva ljudska priroda namjestila je stvari tako da većina pretežno upotrebljava desnu ruku, dok oko 10 odsto ljudske populacije koristi lijevu i da se ovaj odnos održava tokom čitave poznate istorije, piše dr Kristijan Džeret, autor „Grubog vodiča kroz psihologiju“. S obzirom na to da pitanje ljevorukosti još uvek izaziva dosta zabuna i kontroverzi u stručnim krugovima, ne čudi što su odavno ustanovljeni mitovi o tome kakve su osobe koje pretežno upotrebljavaju određenu ruku.


Dr Džeret izdvaja sljedeće stavke kao zablude u koje vjerujemo:


1. Ljevoruki su introvertni, inteligentniji i kretivniji.


Kada se opisuju ove odlike osoba koja u najvećoj mjeri upotrebljavaju lijevu ruku, mediji i pojedinci kao primjere navode Leonarda da Vinčija, Pola Mekartnija i druge poznate umjetnike. Kao objašnjenje zagovornici teorije o ljevorukima kao povučenim i mudrim umjetnicima ističu to da lijevom rukom upravlja desna hemisfera mozga, u kojoj se nalazi centar za kreativnost.


Međutim, dr Džeret podsjeća na riječi psihologa Krisa Mekmanusa, koji je u svojoj višestruko nagrađivanoj knjizi „Desna ruka, lijeva ruka“ pojasnio da u naučnoj literaturi nema dovoljno dokaza za to da su ljevoruke osobe kretivnije.


S tim u vezi, nedavno su objavljeni rezultati istraživanja Škole psihologije Univerziteta u Velingtonu u kojem je učestvovalo više od šest stotina mladih Novozelanđana i koji su, zanimljivo,  pokazali da upotreba određene ruke ni na koji način ne utiče na formiranje ličnosti uopšte. 


2. Ljevoruki žive kraće.


Mit o ranoj smrti pojavio se 1988. godine, u tekstu Dajen Halpern i Stenlija Korena pod nazivom „Žive li desnoruki duže?“. Autori su analizirali podatke o smrti više igrača bejzbola i zaključili da su sportisti koji su bili ljevoruki živjeli kraće.


Kako Kris Mekmanus, inače profesor psihologije Univerzitetskog koledža u Londonu, objašnjava, ovo je samo statistička igra – posljedica toga što se broj ljevorukih povećao u dvadesetom vijeku, te je bilo neminovno da se oni „umješaju“ u broj umrlih. Kako bi to pojasnio, profesor Mekmanus navodi kao primjer činjenicu da bismo mogli reći da čitaoci romana o Hariju Poteru žive kraće – ali prije svega zato što grupu onih koji uživaju u romanima o ovom čarobnjaku u najvećem broju čine upravo djeca i mladi. Sasvim je logično da se među mladim preminulim osobama nađe veliki broj ljubitelja ovih knjiga.


3. Ljevoruki imaju slabiji imunitet.


Tu je i mit o tome da su ljevoruke osobe podložnija autoimunim bolestima.


U svojim istraživanjima o ljevorukosti, Mekmanus se, s kolegom Filom Brajdenom, bavio i ovim pitanjem. Oni su sproveli istražinvanje u okviru kojeg su analizirali zdravstvene podatke 21.000 pacijenata i zaključili da ljevoruke osobe ne pokazuju tendenciju za obolijevanje od autoimunih bolesti.


Ipak, brojna istraživanja pokazala su da su osobe koje pretežno upotrebljavaju lijevu ruku bolje u različitim sportovima, a naročito u individualnim, u kojima su s protivnikom suočeni licem u lice – boksu, tenisu itd.

 

(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook