USKORO U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA

Predstava '39 stepenica': Hitchcockovski napeto, a urnebesno smiješno

Kultura01.12.14, 23:03h

Predstava '39 stepenica': Hitchcockovski napeto, a urnebesno smiješno
Radnja se odvija oko nedužnog čovjeka koji je krivo optužen za ubistvo, pa pokušava naći prave ubice i razotkriti zavjeru, što je bio jedan od temeljnih motiva budućih Hitchcockovih filmova

 

U petak 5. decembra, u Narodnom pozorištu Tuzla bit će premijerno izvedena misteriozna triler komedija "39 stepenica", bazirana na klasičnoj noveli škotskog autora Johna Buchana, koju je svojevremeno filmski adaptirao veliki Alfred Hitchcock, a teatarski elegantno doradio Patrick Barlow. Predstavu u Tuzli potpisuje hrvatska rediteljica Nina Kleflin.

 

Radnja se odvija oko nedužnog čovjeka koji je krivo optužen za ubojstvo, pa pokušava naći prave ubice i razotkriti zavjeru, što je  jedan od temeljnih motiva budućih Hitchcockovih filmova. Glavni junak Richard Hannay je fini engleski gospodin koji spletom okolnosti često upada u opasne situacije, ali se svojom umješnošću iz njih izvlači.

 

U Hitchcockovoj verziji radi se o uzbudljivom trileru koji kombinira političku i osobnu dramu sa elementima strasti i ljubavi, no za razliku od ove ozbiljne, dramatične kvazi-noir priče pune političke i kriminalne napetosti, u pozorišnoj viziji suština je na komičnim efektima i duhovitom korištenju pozorišnih sredstava u adaptaciji filmskog scenarija.

 

Glavnog lika Richarda Hannaya tumači Armin Ćatić, dok ostale uloge igraju Ivana Perkunić (Pamela, Anabela, Margaret), Edis Žilić i Midhat Kušljugić koji imaju vrlo zahtjevne zadatke višestrukih uloga.

 

Scenografiju je osmilio Osman Arslanagić, a kostmografiju Marija-Šarić Ban.

 

39-stepenica-np-tuzla

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/T.Marković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook