Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

'Vještičija nadarenost' Bisere Alikadić 4. decembra u Sarajevu

Kultura01.12.14, 12:26h

'Vještičija nadarenost' Bisere Alikadić 4. decembra u Sarajevu
PEN Centar u Bosni i Hercegovini i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine organiziraju promotivno-dijalošku tribinu „Vještičija nadarenost", književni portret Bisere Alikadić.


 


Program je realiziran u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH - u okviru kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

 
Tribina  će biti održana 4. decembar u 19 sati. 

 
Na tribini će učestvovati Bisera Alikadić, Zlatan Delić, Ajla Demiragić, Lejla Kalamujić, Andrea Lešić-Thomas i Šejla Šehabović. Moderatorica će biti Andrea Lešić-Thomas, a urednica je Fadila Nura Haver.


Bisera Alikadić, rođena u Podhumu kod Livna, bh. pjesnikinja, pripovjedačica, romansijerka, autorica radio-drama; od 1947. godine živi u Sarajevu gdje se školovala a potom trideset godina radila kao knjižničarka u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

 

vjesticija-nadarenost-bisera-alikadic


Do sada je objavila šesnaest knjiga poezije od koji su poseban interes pobudile zbirke: Noć i ćilibar, Drhtaj vučice, Dok jesam Ciganka, Grad hrabrost, Knjiga vremena, Ludi kamen, Žirafa u plamenu.


Napisala je dva romana za odrasle. Roman „Larva“ i danas intrigira pažnju izazivajući mnoštvo pozitivnih kritika. Brojni su i magistarski radovi objavljeni na temu ovog romana. 


Književni opus Bisere Alikadić obuhvata i knjige za djecu i mlade. Dugogodišnja je saradnica mnogih dječijih listova te Dječijeg programa na FTV. 

 

Tri radio-drame Bisere Alikadić doživjele su radijsku izvedbu: "Ljubavna priča", "Gniježđenje" i "Malo zvono". Zastupljena je u više antologija, panorama i izbora bosanskohercegovačke književnosti i prevođena na strane jezike. 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook