Radovi djece pred Sarajlijama

Izložba 'Talenti iz Sjene' 19. novembra u sarajevskoj Vijećnici

Kultura18.11.14, 15:05h

Izložba 'Talenti iz Sjene' 19. novembra u sarajevskoj Vijećnici
U četvrtak, 20. novembra u 19 sati, u Vijećnici će biti otvorena izložba pod nazivom „Talenti iz sjene“ koju je Udruženje EDUS- Edukacija za sve organizovalo povodom Međunarodnog dana djeteta.

 


Na izložbi će biti predstavljeni radovi više od 20 djece s poteškoćama u razvoju uzrasta, prema izboru panela stručnjaka: Dženat Dreković, Branka Fetahagić i Adis Lukač. Neki od njih su radovi učenika koji su trenutno u J.U. Mjedenica i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih generacija. Osim crteža, biće izložene i slike na svili, mozaici, te skulpture i reljefi u glini i keramici. Teme su raznovrsne - od likova iz crtanih filmova, bajki i albuma životinjskog carstva do interpretacije velikih majstora kao što su Van Gogh, Matisse i Da Vinci. U centru aule posjetioci će imati priliku da vide maštoviti, minijaturni grad, sačinjen od glinenih kuća. Slobodnim izrazom, kreativnošću i vještinom mladih autora, ova izložba nadmašuje uobičajene školske izložbe i, prema riječima panelista, parira profesionalnim umjetničkim izložbama.


Na dan kada se, prema Konvenciji UN-a,  ističe potreba za poštivanjem jednakih prava svakog djeteta,  izložbom u veleljepnom prostoru novoobnovljene Vijećnice želimo da javnosti skrenemo pažnju na izražen likovni talenat  koji brojna  djeca sa poteškoćama u razvoju imaju i tako pokažemo da zaslužuju mnogo više podrške, prije svega  kao izuzetni  pojedinci, sa svježim i drugačijim pogledom na svijet koji obogaćuje živote „tipičnih“ ljudi. Sudbina onih koji su sada već odrasli ljudi, u institucijama ili potpunoj ovisnosti od porodice, govori o tome da postoji ogroman jaz između pojedinačnih talenata ove djece i mogućnosti koje im se pružaju da ih u potpunosti ostvare, na svoju i korist društva. Cilj ove izložbe je pokušati smanjiti taj jaz, davanjem mogućim, a nepriznatim matisima i vangogovima, barem nakratko,  pažnju koju zaslužuju. 


Ulaz na otvaranje izložbe je slobodan, a izložba će trajati do 23. novembra.


Udruženje EDUS-Edukacija za sve se već pune četiri godine bavi unapređenjem obrazovanja i podrške za djecu sa i bez poteškoća u razvoju, kroz uvođenje napredne naučne metodologije za direktan rad s djecom, stručnjacima i roditeljima, te afirmaciju individualnih sposobnosti i potreba svakog djeteta. Dosad je u program bilo uključeno 250 djece, njihovi roditelji i  50 stručnjaka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook