Nesvakidašnja predstava u Narodnom pozorištu Tuzla:

Neobična western priča bez dijaloga oduševila Tuzlake

Kultura17.11.14, 13:44h

Neobična western priča bez dijaloga oduševila Tuzlake
Na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli u subotu se tuzlanskoj publici predstavio ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Pečuha sa šaljivom baletnom predstavom Dobar, loš i (zao) KRAKATI, koja je uz glazbene motive Ennia Moriconea i atmosferom velikih klasičnih western filmova publiku pokušala odvesti u neko drugo vrijeme.

 


Cilj neobične predstave bio je da se publika iz rutine naporne svakodnevnice uvede u opuštajuću i zabavnu atmosferu klasičnog westernskog ugođaja koji je  sa svojom blagom napetošću i romantikom kao stvoren za plesnu pozornicu. Sve one klasične vrijednosti, na kojima se temelji ova priča: prijateljstvo, ljubav, čast i vjernost, bile su u središtu pozornosti i osvojile srce publike.

 

Uz mnogo smijeha, plesa, muzičkih dionica i pokušaja neke vrste 'antropološkog' teatra kroz oslikavanje plemenskih crta američkih domorodaca publici je dočarana klasična western priča sa svojim klišejima o temperamentnim Meksikancima, 'mačoistički' pragmatičnim kaubojima koji umjesto što timare konje i podbadaju ih u slabine svojim kaubojkama s mamuzama, bosonogi izvode baletske piruete, indijancima na 'pejotlu' (vrsta halucinogenog kaktusa korištenog u indijanskim obredima iscjeljivanja i prizvanja duhova)  koji iz šamanskog, kolektivnog transa i grčenja najednom upadaju u miroljubljivi klupko naduvanih hipika dok se zagrljeni njišu uz zvuke Bob Marleya - 'One love, one heart'.
 

Svašta se tu moglo vidjeti, pa se stiče dojam da se u malo vremena htjelo sabiti mnogo čega što je povrmeno zagušivalo scenski prostor, ali je ukupan dojam pozitivan, krenuvši od originalne ideje, preko uvježbane izvedbe do hrabrih improvizacija i nepretenciozne spontanosti glumaca što esencija pozorišta, a posebno plesnog baleta i jeste.


Predstavu režiserski potpisuje Slaven Vidaković, scenografiju i kostimografiju Kiss Julcsi, dok je dobar Schrott Dániel, loš Molnár Zsolt, a zao KRAKATI Koncz Péter. Zaljubljena djevojka je Ujvári Katalin.

 

(DEPO PORTAL/tm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook